Бъдни вечер

Архив Варна

23-12-2010, 20:18

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Предизвикателството Бъдни вечер: няколко "фриволни" идеи за постигане на заветния брой "9" безмесни ястия на предколедната трапеза

Понеже съм от "домакините", които вярват, че постните манджи са висш пилотаж в готвенето, с радост бих приела няколко съвета как точно да ги спретна 9 броя безмесни манджи на трапезата за Бъдни вечер.

Ревниво броя хляба, ошафа, орехите, които може и да са сложени повече за украса, но вършат работа за бройката. Но пак съм далеч от заветното число. Като изключим сармите, за които вече се включихме не само с рецепта, но и в ожесточена полемика за "ролята на лимоновия сок и стафидите за сакралното единение с Рождество и еманацията на коледния дух", трябва да измислим още 5 блюда. Като основно (въпреки нацупената младеж на масата) ще има и пълнени пиперки, които, за да не дублират пълнежа на сармите, ще трябва да понатъпчем с варен боб. Това поставя под въпрос традиционната бобена салата. Затова ви предлагам да я заменим с елегантната

Салата от леща

Слагам 2 пълни кафеени чаши леща (измита и изцедена) в тенджера с вряла вода. Оставям я да кисне 15 минути, а след това я сваряваме. Прецеждам готовата леща през сито, покрито с тензух и я изсипваме в купа. Добавям 2 нарязани домата и 3 супени лъжици нарязан пресен магданоз.

За соса ще ми трябват 3 супени лъжици сос "Винегрет", който (в буркан слагам 1 супена лъжица винен оцет и го смесвам с 1/3 чаена лъжичка горчица, добавям 1/2 чаена лъжичка сол, щипка черен пипер. Разбърквам, докато добавям 4 супени лъжици зехтин. После разбивам сместа в буркана като го затварям с капак и го ползвам като шейкър). За соса на лещата Към "Винегрета" добавям 1 глава счукан чесън.

Заливам салатата със сместа и разбъквам внимателно. После слагам капак и оставям да престои около час при стайна температура. Преди да сложа на масата добавям още сол, ако е нужно.

Друг заместител на боба е

Салатата от нахут

Аз вече накиснах 1 пакетче. Купих сух, гръцки от "Пикадили". Пакетчето е от 500 г, защото ще сме много хора утре вечер. Но стандартната доза включва 200 г сух нахут, който се измива и се накисва за една нощ. На другия ден се измива и се слага да се свари заедно с 6 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон, 1 скилидка чесън, нарязан на ситно, 1 ч.л. мащерка или чубрица, 1 дафинов лист, 1 глава лук, разрязана на четири. Щом заври, огънят се намалява и нахутът се оставя да къкри около 60 мин., докато омекне.

В това време приготвям заливката като разбивам заедно 60 мл ябълков оцет, 60 мл зехтин, 3 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 скилидка пресован чесън, 1 малка глава лук, нарязана на ситно, 3 с.л. нарязани мариновани сушени домати.

Когато се свари, нахутът се прецежда и топъл се разбърква със заливката.

Понеже децата я обичат, си позволявам да сложа на трапезата и една постна манджа от арабската кухня, но пък не пропускаме сърмите и баклавата на Коледа, нищо, че и техният произход е от там.

Табуле

Пакетче булгур (2 часени чаши) сварявам за около 15 минути след като го измивам. След като го махна от огъна (използвайте голям съд, защото много се пени), пак го изплаквам със студена вода. Нарязвам много ситно 2 големи връзки магданоз, 2 домата на кубчета (добре е да са белени и почистени от семките), 1 краставица - обелена и нарязана, връзка пресен лук. Посолявам и заливам със смес от 6 супени лъжици лимонов сок, 4 супени лъжици зехтин, 2 глави нарязан чесън.

За протокола: с тези 3 рецепти смятам, че съм се отчела за 3 дни. Нали не очаквате да мога да мисля за ядене и готвене поне до 25-ти?