10 правила за добра концентрация

Новините

27-12-2010, 11:18

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Концентрацията е способност, която не винаги може да бъде постигната лесно.

Но ако добавите правилните храни и напитки към менюто си, бихте могли да подобрите възможностите си за запаметяване на информация, фокусирането на мисълта и по-добра мозъчна дейност, пише puls.bg.

Искате ли да постигнете висша форма на концентрация? Пригответе си меню с фреш от прясно изстискани плодове, пълнозърнест сандвич със сьомга и чаша кафе.

В допълнение към добре балансирания хранителен режим, експертите съветват още: да се осигури пълноценен сън, да се започне упражняване на гимнастика и медитация за ясна мисъл и релакс.

Ободряващият кофеин


Кофеинът помага за по-добро съсредоточаване и концентрация. Съставка в кафето, шоколада, енергийните напитки, както и в някои лекарства, кофеинът безспорно действа ободрително и прави сутрешното събуждане по-лесно и приятно.
Не прекалявайте с употребата му, може да доведе до нервност и дискомфорт.

Захарта увеличава бдителността


Захарта е източник на енергия - не промишлената захар, а глюкозата, която тялото преработва от консумацията на захари и въглехидрати. Чаша сладка напитка може да подобри паметта, мисловните процеси и психическите способности.
Прекалената консумация, от друга страна, може доведе до нарушение в паметта.

Закусвайте сутрин!

Пропускате ли често закуската? Изследвания показват, че храненето сутрин може да подобри краткосрочната памет и внимание. Студентите, например, които задължително хапват сутрин преди изпит, имат значително по-добри резултати, отколкото тези, които се явяват на гладен стомах. Специалисти препоръчват сутрин да се ядат пълнозърнести храни, богати на фибри, млечни продукти и плодове.

Преяждането с висококалорични закуски, обаче, може да попречи на концентрацията.

Рибата – истинска храна за мозъка

Рибата е богата на Омега-3 мастни киселини, които имат съществено значение за правилното функциониране и развитие на мозъка. Богатите на тези мастни киселини храни, понижават риска от инсулт и деменция. Играят и жизнено важна роля за подобряване на паметта, особено с напредването на възрастта.
Консумирайте поне два пъти седмично риба за здраво сърце и ум.

Ядки и шоколад

Хапвайте по 30-40 г на ден ядки и шоколад. Ядките и семената са добри източници на антиоксидантния витамин Е, който помага за намаляване на когнитивните отклонения с напредване на възрастта. Тъмният шоколад също има силни антиоксидантни свойства, дължащи се на флавоноидите на какаото и ободряващ ефект заради съдържанието на кофеин в него. Веществото епикатехин, съдържащо се в шоколада, което е част от групата на флавоноидите стимулира кръвообращението на мозъка. Това от своя страна има благотворен ефект върху паметта. Подобряването й е значително при съчетаване на ефекта от шоколада и двигателна активност.

Авокадо и пълнозърнести храни

Всеки орган в тялото е зависим от притока на кръв, особено сърцето и мозъкът. Ако обогатите менюто си с по-голямо съдържание на пълнозърнести храни и плодове като авокадо, може да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да понижите нивото на лошия холестерол. Така се намалява рискът от натрупване на плака и се увеличава притокът на кръв.

Боровинките - супер хранителни

Изследвания показват, че боровинките предпазват мозъка от оксидантен стрес и намалят последиците от свързаните с възрастта заболявания, като болестта на Алцхаймер. Боровинките също така подобряват двигателните умения и психическата утойчивост, независимо от напредването на възрастта.

Предимството на здравословното хранене


Може да звучи банално, но е вярно – колкото по-пълноценно се храним, толкова по-добре ще функционира и мозъкът ни. Ако в менюто липсват основни хранителни вещества, това може да рефлектира върху способността за концентрация. А приемането на твърде много или твърде малко храна може да попречи на способностите за съсредоточаване.
Стимулирайте мозъка с добре балансиран хранителен режим с широк спектър от здравословни храни.

Витамини, минерали и добавки


Въпреки че научни доклади, изследващи въздействието на полезни вещества като витамини В, С, Е, бета-каротин и магнезий върху мозъчната дейност, са обещаващи, във вид на хранителни добавки са полезни само за хора, в чието хранете тези специфични хранителни елементи недостигат.
Изследователите са предпазливи в изказванията си по отношение на полезните свойства на жен-шен, гинко билоба, витамин Е, минерални и билкови комбинации върху мозъка.