Защо трябва да си похапваме сьомга

Архив Варна

27-12-2010, 13:51

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Не е лесно да променим живота си. А и доброто здраве не зависи само от нас.

Но нещо, което зависи само от нас и не е толкова трудно, е да започнем да се храним по-здравословно.

Ако решите, че това е промяната, която бихте желали да направите, започнете, като включите сьомга в менюто си. Наистина, цената й не е никак ниска, но пък е толкова вкусна, колкото и полезна, така че си заслужава.

Както може би всеки знае, сьомгата е една от най-богатите на Омега 3 мастни киселини храна.

В същото време, е богата и на протеини и бедна на калории и наситени мазнини.

Сьомгата е прекрасен източник на протеини, които ни доставят важни амино киселини. Те са жизнено важни за организма ни. Диета, богата на протеини, обикновено означава по-ефективен метаболизъм, което помага за контролиране на теглото, пише ecomedia.bg.

Важни за нас Омега 3 мастни киселини са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозапентаенова киселина (DHA). За наша радост, в сьомгата има и от трите. Тялото ни не ги произвежда, така че трябва да си ги набавим чрез храната. Най-лесният начин е да консумираме повече сьомга.

Сьомгата е и добър източник и на витамин А и Д, витамини от групата В и минерали като селен, цинк, фосфор, калций и желязо. Освен всичко това, вече има и доста данни, че сьомгата и Омега 3 мастните киселини, които съдържа помагат за:

* Здрава кожа, коса и нокти

* По-добра памет

* Намаляване количеството на лошия холестерол

* Защита от сърдечно-съдови заболявания

* По-добро функциониране на мозъка и нервната система

* Подобряване на метаболизма

* Защита на зрението

* Намаляване нивото на триглицеридите, които в по-големи количества увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми

* Според някои изследвания, сьомгата може да намали риска дори от ракови заболявания – рак на панкреаса, стомаха, дебелото черво

* Намаляване на кръвното налягане

* По данни от последни изследвания, жените, които консумират повече риба като сьомга и скумрия, са по-малко застрашени от развитие на рак на гърдата

* Омега 3 мастните киселини, на които сьомгата е богата, имат и противовъзпалителни свойства

Дори и учените да не са прави, че сьомгата и мастните киселини в нея помагат за всичко това, със сигурност няма как да не са познали поне няколко от тези прекрасни нейни свойства. Така че, при всички положения, включването на сьомгата в менюто ще бъде от полза за здравето ни. А и в студените зимни дни, малко здравословна храна никога не е излишна.