Момичетата бият момчетата за 2010 в АГ-то

Животът

29-12-2010, 15:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Равносметката за изминалата 2010 г. в Специализираната АГ болница – СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов” – Варна, показа, че са се родили повече момичета, отколкото момчета.

Даните до 29 декември сочат, че в родилното отделение са проплакали 2426 бебета, от които момичетата са 1384, а момчетата 1042, съобщиха от болницата.

По сведенията на управителя д-р Радослав Минков очакванията са годината да приключи с около 2450 новородени.

В интензивното неонатологично отделение са отгледани 352 недоносени бебета, като част от тях са от други родилни домове във Варна и цяла Североизточна България. Да не забравяме, че АГ болница е единствената специализирана болница за активно лечение извън столицата, а неонатологията приема най-тежките случаи в целия Североизточен регион. Най-малкото оживяло недоносено бебе е тежало само 550 грама, което според специалистите си е чист аборт. В интензивното отделение, което разполага с висококвалифицирани кадри, се отглеждат бебета с различна степен на недоносеност, като отгледаните с тегло под 1000 грама през 2010 г. са били 26 бебета, от които 7 под 600 грама, като 4 от тях са оживели.

Д-р Минков съобщи още, че многоплодните бременности през годината са били 60, като са се родили 6 тризнаци и 54 близнаци. Само по Коледа се родиха 8 бебета, от които две двойки близнаци.

Най-младата родилка е била 13-годишна варненка, а най-възрастната на 48 години.

“Най-големият проблем за лечебното заведение през 2010 г. се оказаха делегираните бюджети, според които здравната каса не заплаща 100 % от свършената по клинични пътеки работа – каза д-р Радослав Минков.- Надеждата е през новата година това несъответствие да бъде отстранено и да получаваме цялата заработена сума, както и да получим финансова помощ от общината, която е принципал на здравното заведение”.

Сред предстоящите задачи за 2011 г. управителят д-р Радослав Минков вижда нуждата от обновление на материалната база, която е повече от 40-годишна, както и закупуването на нова апаратура за лечение и най-вече на оперативната дейност. Предстои модернизирането на още един етаж за родилна дейност, като се създадат съвременни условия за майките и новородените. Другото очакване през новата година е не само да се заплаща цялата свършена работа, но и да се актуализират цените на клиничните пътеки. Непрекъснато се увеличават цените на консумативите, материалите, енергоносителите и други, а стойността на клиничните пътеки е непроменена от няколко години, допълни в заключение д-р Минков.