Почасовото гледане на хлапета в детските градини не среща популярност

Мисия Варна

11-01-2011, 12:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Въведената през миналата година нова общинска услуга за почасово гледане на хлапета в детските градини все още не е популярна сред варненските родители.

Това заяви днес кметът на града Кирил Йорданов. Идеята беше от тази възможност да се възползват родители, чиито деца не са били приети в забавачките, тъй като капацитетът на детските заведения не може да задоволи нуждите на морската столица.

Така общината роди идеята родители да могат да оставят децата на градина в часовете от 9 до 12 часа и от 16 до 19 часа. Това става срещу заплащане, което беше заковано на 1,30 на час. Днес кметът подчерта, че става въпрос за 34 лв. на месец, като 20 лв. е твърда такса, а останалите 14 лв. зависят от това дали детето ходи всеки ден. Цената разбира се пада, ако родителите не се възползват ежедневно от новата възможност. Таксата не включва хранене и следобеден сън.

Цифрите сочат, че общината има възможност да приема 120 деца на принципа на почасово гледане в градините. Досега обаче от това са се възползвали родителите на едва 8 хлапета. Според Йорданов това се дължи именно на факта, че новата услуга все още не е популярна.