Бюрото по труда прелива от съкратени

Мисия Варна

12-01-2011, 12:37

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Страхотни опашки от безработни се вият в Бюрото по труда във Варна през последните дни.

Причината е промяната в закона, според която всеки съкратен или напуснал работата си има едва 7-дневен срок, за да се регистрира като безработен. Тя влезе в сила от 1-и януари. Преди това срокът за записване беше три месеца.

Служители от държавната трудова борса са били пренасочени към гишетата за обслужване на новорегистриращи се, за да се преодолее проблемът с опашките, коментира шефът на агенцията по заетостта в морската столица Пламен Начков.

Проверка на място обаче показа, че чакащите да се регистрират висят с часове, а понякога им се налага да идват и на следващия ден. Това е така, защото служителките от бюрото трябва да обработят документите на четири или пет пъти повече хора в сравнение с натовареността им от края на миналата година.

Примерно на гишето за потвърждаване на регистрация в Бюрото по труда, откъдето ежемесечно минават всички безработни, работи само една служителка. Там обаче чакането не е голямо, тъй като документацията се отмята по-лесно и бързо. Екип на ВарнаУтре.бг дори видя, че охраната на трудовата борса също помага на гишето.