Новият общински заем стана 12 милиона лева

Мисия Варна

12-01-2011, 14:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Не 10, а 12 милиона лева банков кредит ще тегли община Варна през тази година.

Парите ще бъдат изцяло използвани за строителство на пътища в града. Допълнителните два милиона ще бъдат инвестирани в обновяването на „Константин и Фружин“ и „Св. Елена“, разясни финансовата директорка на общината Стефка Господинова.
Решението за увеличение на заема с 2 милиона е било взето от кмета Кирил Йорданов.

С останалите 10 милиона от кредита ще бъдат реконструирани булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Смирненски“ (3,2 млн. лв.). За ремонт на ул. „Атанас Москов“ са предвидени 3,1 милиона, а бул. „Република“ ще бъде дооправен с 1,3 милиона. С част от кредита ще бъде изградена канализация в село Тополи, водопроводи в „Аспарухово“.

Освен тези 12 милиона лева общината ще изтегли и други 10 милиона от „Фонд за органите на местното самоуправление – ФЛАГ“. С тези пари трябва да бъдат покрити разходите за мостово финансиране на изпълнението на три проекта по оперативни програми. Това са „Музеите на Варна“, Подобряване на физическата и жизнената среда в община Варна“. Третият пък е само за подготовка на инвестиционни проекти за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.

Против тегленето на новия кредит от 12 милиона лева бяха местните парламентаристи от БСП. На заседанието на финансовата комисия червеният Пламен Начков подчерта, че новият заем ще натовари бъдещите управници на града, които и да са те. Шефът на бюджетната комисия Янко Станев от ДПС обаче контрира, че тегленето на кредит е най-мощният финансов инструмент във време на криза.