203,7 млн. лв. ще харчи община Варна през тази година

Мисия Варна

12-01-2011, 15:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

207,3 милиона лева е рамката на варненската хазна за 2011 година.

Или поне такава сума одобри днес финансовата комисия към местния парламент.

Окончателното приемане на макрорамката на общинския бюджет е насрочено за сряда – 19 януари.

Първоначално кметската администрация предложи местната хазна да се побира в рамките на  196,7 млн. лв. Сумата обаче набъбна заради преходния остатък от миналата година. Макрорамката включва и два кредита – банков заем от 12 милиона лева за ремонт на инфраструктура и други 10 милиона, които са зае по ФЛАГ.

Според прогнозите на администрацията местните приходи тази година ще достигнат около 124 милиона лева. Това са пари от имуществени данъци и неданъчни приходи. От държавата в местния бюджет ще влязат почти 80 милиона лева. Те разбира се не са подарък, а с тях се финансират държавно делегираните дейности на територията на варненската община.

Парите за здравеопазване са намалени с 4 милиона лева, защото общината вече няма да издържа двата диспансера, които минават на финансиране от здравната каса чрез клинични пътеки.

В последния момент местните парламентаристи от финансовата комисия установиха и решиха, че има начин през тази година да бъде финансирано и строителството на многофункционална спортна зала към Първа езикова гимназия и зала за тенис на маса и бадминтон в спортния комплекс в „Младост“. Първото трябва да бъде реализирано на принципа на публично-частното партньорство, а за второто са заделени около 700 хиляди лева в бюджета.