Съдът към Иван Славков: Не, не и не

Мисия Варна

12-01-2011, 15:46

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Съдебният състав се съгласи с тримата прокурори, че няма нови обстоятелства, които биха налагали промяна в мярката за неотклонение "задържане под стража

И трите искания на защитата на общинския съветник Иван Славков бяха отхвърлени от съда

Първо съдия Петър Митев отказа да разпореди непрекъснат аудиозапис на съдебните заседания, който, според обвиняемите и защитата им, ще "самодисциплинира поведението на страните" и ще осигури по-добър контрол върху протоколите от случващото се в залата. Отказ получи и искането за нова съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. Според защитата тримата лекари от Ловешката психиатрична болница не са се справили със задачата си на вещи лица, защото са се срещнали само веднъж с освидетелствания - в средата на лечението му, а експертизата е написана по данни на колегите им от затворническата болница в Ловеч, които не биха могли да бъдат обективни, защото са косвено подчинени на прокуратурата.

Съдебният състав се съгласи с тримата прокурори, че няма нови обстоятелства, които биха налагали промяна в мярката за неотклонение "задържане под стража". По-рано днес адвокатите поискаха домашен арест или освобождаване под гаранция за Иван Славков. Според тях продължителността на ареста му от близо 2 години и 4 месеца (приравнен на 2 години и 8 месеца заради общественополезния труд зад решетките) надминава всички разумни граници. Освен това се очаква делото да продължи поне още година до решението на първа инстанция и подсъдимият психически няма да издържи толкова време.

Няма вечни арестанти, възкликна адвокат Манолов и даде за пример, че дори Вальо Топлото и Алексей Петров чакат присъдите си извън ареста. Трябва ли да намерят този човек някоя сутрин обесен в затвора, за да се вземат мерки за неговото здравословно състояние?, попита реторично адвокат Бранимир Балачев. Самият Славков заяви, че се чувства зле.

Във връзка с прецедента за българската политическа система, че общински съветник повече от 2 години не може да изпълнява задълженията си в местния парламент, Иван Славков поиска от съда да му бъде разрешено да присъства на пленарните заседания с белезници и под конвой. На съда беше представено решението на ОИК за връщане на подсъдимия като общински съветник по настояване на ВАС, както и подписка от 1332-ма избиратели, в подкрепа на освобождаването на техния избраник в местния парламент. Съдия Петър Митев обясни, че НПК не предвижда фигурата на обществения защитник и затова не може да приеме обществеността да се меси кой и докога трябва да остане зад решетките. Затова подписката беше върната на защитата с думите: "Поради липса на адресат може и пред Светия синод да я представите. Или пред други институции, но при всички случаи тя не е съотносима към съда". След това отхвърли и желанието на Иван Славков да участва в сесии.

На няколко пъти днес Иван Славков поиска да разкаже как е протекло лечението му в лудницата на затвора в Ловеч. "Бях в една стая с Адолф Хитлер и с убиеца на папата, който обаче не стрелял в сърцето, а в ръката на светия отец, защото не му платили колкото обещали. После дойдоха 2-ма самоубийци. Имаше и мъж, когото осъдиха на доживотен затвор, защото наръгал някого 50 пъти и ял от него. Друг пък бяха повредили с успокоителни инжекции и беше напълно неадекватен". Това добави Славков към разказа си от понеделник, когато обясни, че в болничната стая-килия било много студено, а парно имало по 1 час 2 пъти на ден.

Славков искаше да разкаже пред съда и за разговора, който имал с тримата прокурори, на който не били допуснати адвокатите му. Според него в този разговор той дал на обвинителите информация за 2 тежки престъпления - опит за убийство, за които имало косвени доказателства и в СРС-тата по неговото дело, но се оказа, че не мож да го направи в тази фаза на делото.

Напрежението между обвиняемия и прокурорите беляза и това заседание.  Преди обед се стигна дори до там, че съдията разпореди да бъдат разпитани четиримата униформени съдебни полицаи, за да се установи какво точно е казал на прокурорите Иван Славков по време на обявената почивка. Самият обвиняем предложи да "направи самопризнания" и лично да повтори думите си за протокола, но съдът предпочете да чуе от охранителите за "магията и клетвите", които Славков отправил на двете обвинителки.

Делото продължи при закрити врата с изслушване на поредната доза СРС-та.