Пуснаха данъчните ни задължения онлайн в интернет

Мисия Варна

18-01-2011, 13:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненци вече могат да проверяват онлайн данъчните си задължения към местната хазна.

Това става на интернет сайта на община Варна varna.bg. От понеделник всеки гражданин и всяка фирма могат да направят бърза справка за данъчния си статус чрез ЕГН или БУЛСТАТ. Системата е защитена и не съществува възможност да бъде проверен чужд статус, категорично заявиха от кметската администрация.

Новата електронна услуга дава възможност за проверка на регистрираните патентни дейности, както и наложените от общината глоби, имуществени санкции и наказателни постановления. Информацията е за пет години назад. На израдните данъкоплатци системата показва само данните от последната година.

Според общинарите, проверката на данъчния статус става много лесно. За улеснение са дадени пълни инструкции за боравене със системата. Освен идентификацията с ЕГН или БУЛСТАТ се изисква входящ номер на подадените документи в дирекцията по местните данъци и такси. Това гарантира сигурност на потребителя, че информацията няма да е достъпна за други лица.
Тазгодишните налози за данък-сгради и такса смет все още са недостъпни, тъй като законът не разрешава те да бъдат извадени преди 1 март.