БСП събра "анти-бюджет" коалиция

Мисия Варна

18-01-2011, 16:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ляв фронт срещу социалната програма на община Варна събра днес варненската организация на БСП.

Срещата на левите и социалдемократически формации се състоя ден преди гласуването на бюджет 2011, насрочено за утре - 19 януари.

Участниците първо се запознали с всички параметри на проекто-бюджета. Така те научили, че през 2011-а няма да бъдат финансирани някои програми, по които досега хазната е плащала. "Не може в трудна година да се режат социални средства и програми, които вече са доказали, че работят в полза на варненци", бил основният смисъл на изказванията.

По време на дискусията, която не беше публично оповестена, участниците изразили мнение, че няма ясна отчетност как точно се разходват средствата, както и сигурност, че заложените в настоящата финансова програма пера ще бъдат изпълнени. Липсвала и прозрачност за финансирането на инфраструктурните обекти в града.  Левите са притеснени и заради новия заем, който администрацията на кмета предлага да бъде изтеглен. Повод за притеснението бил фактът, че част от обектите, чието изграждане кредитът трябва да подсигури, са били в списъка с осигурено финансиране и през 2010 г.

На утрешната сесия групата на съветниците от БСП ще поиска промяна в социалната програма, както и повече средства за еднократни социални и здравни помощи, тъй като годината се очертава още по-трудна от предходната. Такава задача те получили от сформираната днес "антибюджетна" коалиция. Според дебатите в залата и резултатите от искането по отношение на социалната програма, левите представители в местния парламент ще вземат решение дали да подкрепят Бюджет 2011 или не.