Чичо Божко от "Карандила" си отиде, свирейки на сцената във Варна

Мисия Варна

19-01-2011, 06:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тази нощ на сцената почина чичо Божко - тъпанджията на оркестър "Карандила".

По време на концерта в казиното на хотел "Черно море" точно в полунощ Божко Димитров получи инсулт.

Залата, както винаги, беше пълна с екзалтирани фенове, видя човек на ВарнаУтре.бг. Още на първия сет Божко се почувства зле и колега го замести, но на втория, след почивката, излезе отново на сцената. Посвири усмихнат двайсетина минути и тогава падна внезапно. В последвалата паника, а и след като се чу, че полицията ще дойде, публиката се разбяга. Останаха само няколко души, сред които 2-ма чужденци, единият от които се опитваше да направи изкуствено дишане на музиканта. Бърза помощ пристигна след около 10-на минути. Констатацията беше: "Той, човекът, си е отишъл!"

Почивай в мир, чичо Божко!

„Карандила“ е цигански духов оркестър, основан през 1994 година в сливенския квартал „Надежда“. В стила му се смесват характерна за Балканите музика (главно от т. нар. „сватбарска“ традиция) и най-разнообразни елементи на джаз.

Наречен е на старопланинската местност Карандила. Диригент му е Ангел Течелиев, син на Михаил Тичалиев (Мамулито), който през 50-те години на 20 век също ръководи духова формация с това име.

Идеята на новия „Карандила“ е да преосмисли циганската традиция в съвременен контекст. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас.

Силното развитие на кариерата му започва от 1999-а, с работата по проекта „Циганско лято“ и триумфа на фестивала Jazz Across the Border в Берлин.