Банкетът за бюджета пропадна

Мисия Варна

19-01-2011, 12:32

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Банкетът за приемането на общинския бюджет 2011 пропадна изненадващо.

Шведските маси бяха подредени във фоайето пред зала „Пленарна“, още докато вървяха дебатите, предхождащи гласуването на макрорамката на местната хазна. Полека-лека съветниците докараха нещата до фаза гласуване, което става перо по перо. До окончателното приемане на бюджета оставаха още две гласувания, но лидерът на партия „Нашият град“ Неделчо Михайлов поиска обедна почивка.

Така банкетните маси останаха празни, а ястията и питиета - почти недокоснати. Почти, защото някои от местните парламентаристи си наляха по чаша вино. Още по време на обедната почивка общински служители раздигнаха чашите, бутилките, чиниите, масите и всичко, което бяха подготвили за несъстоялия се празничен банкет.

Това даде повод на местни парламентаристи да подметнат иронично, че причините за отмяната на пиршеството могат да бъдат само две. Първата е, че бюджетът на общината за тази година просто няма да бъде одобрен при окончателното му гласуване. Тоест няма да има какво да се празнува. Втората версия гласеше, че председателят на общинския съвет е планирал почерпката да се състои по време на обедната почивка, тъй като е очаквал до тогава бюджетът да бъде гласуван.

Неделчо Михайлов обаче прецака този план, като поиска почивката да мине още преди одобряването на бюджетната макрорамка. Както е известно, мнозинството в местния парламент е около ГЕРБ. Тоест те носят отговорността за решенията, взимани от съвета. Това основно става с помощта на гласовете на съветниците от „Нашият град“ и ДПС. Това даде повод на представители на опозицията да коментират, че Неделчо Михайлов нарочно е отложил приемането на бюджета с час-два. Време, което било достатъчно за сключване на задкулисни договорки от типа гласове срещу... нещо.

В крайна сметка беше разкрито, че банкетът е бил поръчан от шефката на общинската финансова дирекция Стефка Господинова. Точно, когато служители от ресторанта на общината качвали в асансьора салати, мезета и мръвки, им бил изпратен СМС с кратък текст – връщайте всичко обратно. Кой е изпратил съобщението – не стана ясно.