Финансиране по ОП “Рибарство”

Туризъм

20-01-2011, 07:54

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Оперативната програма “Рибарство” предлага възможности за производителите на риба и аквакултури.

В края на декември тя получи положителна оценка за съответствие, след проверка на Европейската комисия.

Оценката е резултат от усилената работа на екипите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Управляващ орган на Оперативната програма и на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС” към МФ /Одитен орган/.

Агенцията успя да навакса почти четиригодишното закъснение в изготвянето на документите за Оценката за съответствие по ОП “Рибарство”, предаде ecomedia.bg.

В момента са отворени няколко мерки по програмата по различните нейни оси. Подпомагат се инвестициите в следните сектори:

Сектор 01 – увеличаване преработвателния капацитет чрез изграждане на нови преработвателни единици и/ или разширение на съществуващи.

Сектор 02 – изграждане, разширение, оборудване и модернизация на преработвателни единици с цел подобряване хигиената и условията на труд, опазване на околната среда и внедряване на производствени системи за контрол на качеството и технологични иновации.

Актуални са офертите за кандидатстване по мерките от Сектор 03 – Изграждане на нови пазарни структури и Сектор 04 – Модернизация на съществуващи пазарни структури.

Реални възможности за финансиране на проекти има по мярка 2.6 "Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура”. Тя е отворена и без краен срок за кандидатстване. Подкрепят се инвестиции и в четирите посочени сектора на програмата - от изграждане и модернизация на предприятия, до създаване и развитие на пазарните структури.

Бенефициенти по мярката могат да бъдат юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Има особеност, че за подпомагане по сектор 04 (Модернизация на съществуващи пазарни структури) се допускат само юридически лица, регистрирани съгласно чл. 14 от Закона за стоковите борси и тържищата.

За съществуващи обекти по сектори 01, 02 и 04 кандидатите за подпомагане трябва да са регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните или чл. 229, чл. 262 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Друго важно изискване е бенефициентите да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията. Задължително е да нямат изискуеми публични задължения към държавата, към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Държавен фонд "Земеделие" (ДФ "Земеделие").

Кандидатите трябва да са микро-, малки и средни предприятия, съгласно Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП) или да са със състав, по-малък от 750 души, или с оборот под 200 млн. евро.

Одобрените проекти на малките и средни предприятия може да разчитат на безвъзмездното финансиране 60 % от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект не трябва да бъде по-малък от левовата равностойност на 10 000 евро. Максималният размер на безвъзмездното финансиране за един проект е 1 000 000 евро по сектор 01 и сектор 02; 3 000 000 евро по сектор 03 и 300 000 евро по сектор 04.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за целия програмен период за един кандидат e 2 000 000 евро по сектор 01 и сектор 02; 6 000 000 евро по сектор 03 и 600 000 евро по сектор 04.

Специфичното е, че безвъзмездната финансова помощ за предприятия, които не са МСП и са със състав, по-малък от 750 души, или с оборот под 200 млн. евро, е в размер 30 % от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи. В същото време сумата не може да е повече от левовата равностойност на 1 000 000 евро.

По ОП „Рибарство” се приемат за допустими разходи точно определени дейности. Сред тях са: строително-монтажни работи, закупуване и инсталиране на нови машини и оборудване (вкл. компютърно), съоръжения и други, пряко свързани с предвидената инвестиция. Ще бъдат покривани и разходи, включени в продажната цена за осъществяване на доставката, инсталиране, изпитване и въвеждането в експлоатация на оборудването /машините/ съоръженията. Ще бъдат приемани за допустими разходи за специализирана складова техника и специализирани транспортни средства, пряко свързани с производствената дейност на кандидата.

Рибопроизводителите ще имат право да инвестират в закупуване на софтуер, на ноу-хау, патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и/или изпълнение на проекта.

Важно е,че ще бъдат погасявани предварителни разходи за подготовка на проекта, инженерни проучвания, оценки и анализи и изготвяне на технически и/или технологичен проект.

По мярката може да се закупува земя, която има пряка връзка с предвидената инвестиция и е в размер до 10 % от общите допустими разходи по проекта.

Както в повечето европейски програми и тук се толерират инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за получаване на топлинна и/ или електроенергия, единствено и само необходими за производствената дейност на кандидата. Финансира се изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадъчни води и оборудване, свързано с опазването на околната среда.

Контролният орган на програмата гледа с добро око на предложения за закупуване на съоръжения и/или оборудване за преработка на отпадъци - използване на отпадъците от преработката за производство на страничен продукт (рибно брашно и/или други).

Като плюс се приемат разходи за въвеждане на системи за контрол на качеството, опазване на околната среда и водите и достигане на съответствие с международно признати стандарти.

Одобреният бенефициент може да обучи и персонала, зает с производствената дейност.

По мярката производителят може да си осигури и оборудване за подобряване качеството, безопасността, капацитета за съхранение и проследяемостта на продуктите.

По мярка 2.6 е заложен 24 месечен срок за изпълнение на одобрените проекти. Идеята на тази мярка е да се оползотворят и развиват риболовните ресурси и аквакултурата на страната. В сравнение с други страни България е с относително малък опит в областта на аквакултурата, което представлява дейност за размножаването и отглеждането на различни водни организми. В света се отглеждат над 150 вида водни организми, представители, както на животинския, така и на растителния свят.

Обединяващият елемент в тази дейност е водата, която е необходимата среда за развитието им. Затова ОП „Рибарство” и мярка 2.6 акцентира на природосъобразния начин на отглеждане на водните организми.