Марешки напира за 2,5 общински декара до Делфинариума

Мисия Варна

20-01-2011, 11:36

Снимка:

АРХИВ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общински терен от близо 2,5 декара до Делфинариума в Морската градина е влязъл в полезрението на фармацевтичния бос Веселин Марешки.

Става въпрос за парцел от 2400 квадрата и къща от 145 кв.м, която е в окаяно състояние. Имотът вече е сложен на тезгяха от страна на продавача – община Варна. Сделката трябва да се осъществи чрез така нареченото публично частно партньорство. Тоест купувачът няма да брои пари в кеш, а ще изгради пристройка към детска градина „Ален мак“ в „Чайка“. Плюс физкултурен салон и басейн.

Общинският имот до Делфинариума е оценен на 1,4 милиона лева, което прави около 290 евро на квадрат.

Предложението за тази сделка беше одобрено на днешната сесия на местния парламент. Марешки и двете му съпартийки в съвета - Дилбер Вейсалова и Цветелина Тънмазова, обаче не участваха в гласуването. Крупният аптекар официално обяви, че има интерес към имота в Морската градина. И разясни, че това става чрез фирми, в които той и двете дами имат съвместно участие.

Марешки подчерта, че според закона за предотвратяване на конфликт на интереси, групата му в общинския съвет не може да участва във вота. Любопитно е, че Тънмазова е председател на комисията към местния парламент, която отговаря за предотвратяването на конфликт на интереси.

В крайна сметка общинският съвет одобри сделката с 29 гласа за. В условията е записано, че инвеститорът трябва да даде и банкова гаранция в размер на 1,67 млн. лв., която ще се освободи, след като бъде построена пристройката към детската градина, физкултурния салон и басейна. Тоест, купувачът на имота до Делфинариума ще получи нотариален акт, след като забавачката влезе в експлоатация.