Пропадна идеята за нова сграда на училището в Аспарухово

Мисия Варна

20-01-2011, 12:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Предложението за строителство на нова сграда на училището в кв. „Аспарухово“ срещу замяна на общински имот пропадна.

Причината е, че местните парламентаристи не одобриха идеята частна фирма да вдигне нова сграда на школото, като в замяна получи терен на ул „Д-р Железкова“. Ставаше въпрос за сделка чрез така нареченото публично-частно партньорство.

Всъщност общинският съвет не одобри промяната в статута на терена на „Д-р Железкова“ от публична общинска в частна общинска собственост. Това е задължително, тъй като по закон общината няма право да продава имоти, които със статут на публична собственост.

За предложението гласуваха едва 24 местни парламентаристи. Петима бяха против, а вотът на други девет бе „въздържал се“. За да бъде променен статутът на имота се изскваше квалифицирано мнозинство – над 34 души.

От дебатите покрай гласуването стана ясно, че вече е имало фирма, която проявава интерес да изгради училището в замяна на парцела на „Д-р Железкова“. Това е фирмата „Стоян строй“. В момента тя строи детска градина във „Владиславово“ също на принципа на публично-частното партньорство.

Припомняме, че същият общински имот на ул. „Д-р Железкова“ два пъти беше предлаган на концесия за изграждане на многоетажен паркинг, но неуспешно.