Избрани Новини
22 януари: Баница с праз
Едва ли има друго традиционно българско печиво толкова разнообразно като начин на приготвяне и като съдържание, но еднакво предпочитано от всеки българин, като баницата.
Тя е част от ежедневното ни меню, но присъства ритуално и на празничната трапеза. Има безброй наименования в зависимост от района или селището, в което се приготвя и често е еталон за майсторството на домакинята.
Как една съвременна домакиня може бързо и лесно да приготви вкусна баница за семейството си?
Вземаме 500 грама готови точени листи "фамилия" и избираме три по-едри стръка праз. Небходими ни са още половин чаена чаша олио, половин пакетче краве масло, 150 грама краве сирене "Елена".
Нарязваме на едро праза и го задушаваме за пет минути в 3-4 лъжици олио. Прибавяме щипка сол и щипка сух или няколко листа пресен босилек. В долния край на два от готовите листи за баница, поръсени предварително с олио, слагаме две лъжици от праза и прибавяме натрошено сирене. После навиваме и поставяме в намазнената с олио правоъгълна тава. И така до изчерпване на листите и на задушения праз. Готовите вече навити листи с пълнежа отрязваме леко на две места, така че да се оформят нормално големи парчета и печивото да може да "диша". След това се залива с разтопеното краве масло и се пече на 200-220 градуса. Изпечената баница се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа, докато изстине и е готова за поднасяне.