Варненци ще се прегръщат дружно днес за първи път

Мисия Варна

21-01-2011, 09:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С масово прегръщане във Варна за първи път у нас ще бъде отбелязан Международния ден на прегръдката (International Hug Day).

Най-голямото гушкане във Варна ще се проведе навръх празника – 21 януари. Има интерес от цели класове. Партито, за което организаторите, нямат претенции да влезе в Книгата на рекордите „Гинес”, но до последно ще очакват всеки, за да се включи, и така да се образува най-голямата прегръдка, ще се проведе в Capella play в мол Варна. Началото е 12 часа. В началото ще се проведат мини конкурси за: за най-атрактивно облечено семейство, за най-малък участник, за най-голямо прегърнато семейство, за най-задружните приятели (от един клас, детска група или приятели от блока). За всички призьори организаторите са подготвили награди. От 13 часа ще бъде даден старта на НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕГРЪДКА.

Часове преди масовата прегръдка в инициативата ще се включат децата от Дом майка и дете във Виница. Те всяка седмица безплатно посещават Capella play, но заради това, че трябва да обядват, ще се прегръщат по-рано.

Международният ден на прегръдката се е зародил през 70-те години на миналия век в САЩ. Няма никакви данни, как е станало това. Обявен е за празник през 1986 г.

International Hug Day празнува в десетки страни, сред които Съединените Американски Щати, Канада, Англия, Австралия, Германия и др., а вече и у нас.

На този ден хората се прегръщат, без да влагат някаква интимност. Прегръдките могат да кажат много, дори когато ние не можем. Смята се, че по време на приятелското прегръщане хората обменят душевна топлота.  Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие, като винаги цитират Китайската мъдрост: “Хората сме родени като ангелите – с едно крило. За да полетим трябва да се прегърнем”.

Ето някои вносни нагледни материали »

А какво още има за правене днес във Варна, вижте тук »