Избрани Новини
23 януари: Сарма кебап
Утре е неделя, а сега е сезонът на киселото зеле.
Така че е ред на един пищен обяд с какво - кисело зеле. Ако сте пропуснали да напълните бидончето с най-предпочитаната зимнина, купете си от магазина - ще ви излезе по-скъпичко, но си заслужава да опитате една по-различна рецепта (опитайте го обаче предварително, т.е. най-добре да не е в запечатано пликче, тъй като много често се случва да е прекалено солено).
Необходими продукти
1 кисела зелка - около 1 кг, 600 г обезкостено свинско месо - врат или плешка, 1 глава лук, 300 г гъби, два домата или 2-3 супени лъжици доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, една ч.л. червен пипер, 100 г кашкавал, 5 с.л. олио, магданоз.
Приготвяне
1. Налива се вода в тенджерата и се посолява. Когато кипне, се слага изчистената от кочана зелка. Вари се 5-10 минути, докато омекнат листата. Изважда се и след като изстине, листата се отделят.
2. Месото се нарязва на късчета, лукът - на по-едро. Задушават се в тенджера.
3. Когато месото остане на мазнина, се прибавят нарязаните на филийки гъби. Огънят се усилва и се запържват за няколко минути.
4. Добавят се обелените и нарязани на дребно домати, подправките, солта. Задушава се на тих огън за 10 минути. С приготвената плънка се пълнят зелевите листа. Поставят се в намаслена тава и се налива гореща вода.
5. Пече се 30-40 минути при 180 градуса. Ако е необходимо, се добавя вода. Когато сарма-кебапът е готов, се настъргва отгоре кашкавал и се пече още 5-10 минути, докато кашкавалът придобие приятен загар.