Добро утро в понеделник!

Мисия Варна

24-01-2011, 05:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дали днес ще си почивате от тежкия уикенд или ще се захващате яко за работа, отпочинали през уикенда, си е ваш проблем.

Има обаче и някои смекчаващи вината обстоятелства.

Първо, ще е студено. Мнооого студено. Следователно няма да ви се излиза навън за по цигара и току виж сте свършили повече работа.

От друга страна, времето ще остане предимно облачно, следователно - сънливо (дано в някоя дрямка с отворени очи на бюрото видите числата за над 4-милионния джакпот).

Синоптиците нещо се пошегуваха като обещаха днес да започне да превалява слаб сняг в Източна България. Не стига, че е започнало да вали още през нощта, ами не ще и да е бил много слаб снегът, щом е натрупал по варненските улици и вече твори поразии.

ТРАФИКЪТ

От Градски транспорт се жалват, че не могат да обслужват линиите 17 и 37. Пътищата към кв. Галата и с. Константиново не са опесъчени, съобщиха дежурните диспечери. Забавяне има по линия 41.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Варненска област са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление. Няма затворени пътища и въведени ограничения. В цялата област превалява сняг. Видимостта в отделни райони е намалена заради обилния снеговалеж. Пътните настилки са заснежени, частично заледени. Почистват се и се обработват от пътните фирми. Частични заледявания има и на автомагистрала Хемус – участък Варна – Шумен. С повишено внимание трябва да се пътува и по магистрала „Черно море” – Варна- Бургас. Заледявания има в района на Аспарухов мост. Сняг вали в областите Добрич и Бургас. Пътищата там са частично заснежени и заледени, обработват се с луга, пясък и сол.

Заради снеговалеж и влошена видимост пристанище Варна е затворено, летището работи при зимни условия. Сутрешният полет за София е излетял с 15 мин. закъснение, което си е направо по разписание, като имаме предвид драмите с мъглата миналата седмица.

ВРЕМЕТО

Днес ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен запад-северозападен вятър. Минималните температури в страната - между минус 7 и минус 2°, в крайните южни райони до 0-1°. Максимални - между минус 2 и 3°.

Максимални температури на въздуха по крайбрежието - между 1 и 4°. Температурата на морската вода е около 7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

ГРИПЪТ

Второто, което ще ви разсейва днес, е очакваната грипна ваканция. Според д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция през последните дни броят на заболелите нараства значително. Евентуално около обед може би ще бъде свикана извънредна комисия за епидемията, на която ще бъде обобщена информацията на директорите на училищата за отсъстващите поради заболяване ученици. Едва тогава ще стане ясно ще ходят ли децата на училище във вторник.

Днес, обаче, е учебен ден и не разрешавайте наследниците ви да ви убедят в обратното. Ако решите да ги закарате до училище заради студа навън, използвайте времето заедно в колата, за да им напомните, че за предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.

Това включва следните неща:

- често измиване на ръцете с вода и сапун;
- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
- закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
- избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
- често проветряване на въздуха в затворени помещения;
- редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
- измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Бързо пийте кафето и бягайте от къщи, ако живеете някъде между улиците ул."Д-р Пискюлиев”, ул.”Кап. Райчо”, ул.’’Черни Връх’’, ул.’’Хан Маламир”, ул.”Ангел Кънчев”. Тук, както и в част от Кoлхозния пазар няма да има ток от 9 до 13 часа.

АВАРИИ

Не е зле от днес да планирате нещата си, ако ви касаят следните съобщения за прекъсвания в електрозахранването:

На 25.01.2011 г., от 9.00 ч. до 16.00 ч., в района на карето: бул.”Княз Борис I”, ул.”Преслав”, ул.”Драган Цанков”, ул.”Шипка”, бул.”Княз Борис I”, от 13.00 ч. до 17.00 ч., в района на карето: бул. “Осми Приморски полк”, бул.”Цар Освободител”, ул.”Опълченска”, ул.”Братя Миладинови”, бул. Осми Приморски полк”, от 9.00 ч. до 13.00 ч. ул.”Дебър”, ул.”Дунав”, ул.’Козлодуй”, ул.”Людвих Заменхов”, ул.”Цариброд”. ул.”Дебър”.

На 26.01.2011 г., от 09.00 ч. до 16.00 ч., поради реконструкция на ел.съоръженията ще бъде прекъснато електрозахранването в района на карето: ул.”Проф. Ж. Кюри”, ул.”Братя Георгиевич”, ул.”Генерал Колев”, ул.”Атанас Георгиев”, ул.”Георги Бенковски”, ул.”Хаджи Стамат Сидеров”, ул.”Проф.Ж. Кюри”.

Съзнавам, че студът ще накара повечето от вас вечерта да се сврат на топло у дома, но пък още не е чак толкова мразовито. Така че ето няколко идеи за вечерта.

АФИШЪТ

Кинопредложението ни е направо древно, но и мноого романтично. Във Фестивалния комплекс върви програмата за младия зрител "Другото кино": Легендарни френски филми за любовта. От златния фонд на Българската национална филмотека кинокритикът Атанас Свиленов е подбрал седем шедьовъра от ХХ век, "когато киното искаше да бъде изкуство".  Днес от 18 часа в зала Европа е прожекцията на филма "До последен дъх": 1960 г., режисьор Жан-Люк Годар, участват Жан-Пол Белмондо, Джийн Сибърг.

Мишел Поакар е дребен обирджия, който открадва кола и импулсивно убива преследващия го моторизиран полицай. Въпреки че е търсен от органите на реда, той подновява връзката си с модерната американка Патриция Франчини - студентка по журналистика в Сорбоната, с която са се запознали в Ница няколко седмици по-рано. Плановете му са да си прибере един дълг от познат от престъпните среди и да накара Патриция да го придружи в планираното бягство към Италия. Въпреки че снимката му е вече публикувана в местните вестници и показвана по телевизията, Поакар сякаш не забелязва примката, която постепенно се стяга около него, и обсебен от страстта си по хубавата американка, безразсъдно продължава да живее като в любимите си американски филми.

Филмът е отличен със „Сребърна мечка” за режисура на Международния кинофестивал в Берлин, наградата „Жан Виго” и наградата на френските кинокритици за най-добър филм

В 19.30 часа в Театър "Българан" започва спектакълът на Театрална формация „Мелпомена” - "Благородният испанец" от Съмърсет Моъм. Постановка: Велко Кънев. С участието на: Димитър Рачков, Елена Петрова, Мария Статулова, Стефан Рядков, Мирослав Косев, Светлана Бонин, Светлин Стоилов и Жанина Дончева

Група английски туристи, на почивка в Испания, се забъркват в поредица от комични ситуации, свързани с любовта и ревността на испански благородник с гореща кръв. Съвсем в духа на Шекспировите комични недоразумения, въпросният сеньор се оказва кандидат за ръката на няколко омъжени жени, защото неговата възлюбена - вдовицата Марион, се опитва да го отпрати под предлог, че има съпруг, без да уточнява кой е той...

Блестяща комедия на нравите за група потънали в леност, но считащи себе си за каймака на обществото английски туристи, събиращи тен по плажовете на Испания, и неочаквания им сблъсък с местен благородник с гореща кръв, който не само е богат и красив, но и говори за любов... Невероятен коктейл от скечове и абсурдни ситуации, подлудяващ публиката от смях.

От 19 часа във Варненската опера започва Оперетна гала.
Диригенти Маркус Хубер – Германия, Юли Дамянов, с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна.

Солисти: Марио Николов, Валентина Корчакова, Вяра Железова, Филипа Руженова, Свилен Николов, Ирина Жекова, Пламен Долапчиев, Надежда Радкова

В програмата: сцени от оперети на Щраус, Лехар, Калман, Офенбах

Днес и утре са последните дни, в които можете да видите изложбата "Усещане за празник" в галерия „Арт Маркони”. Освен популярните имена: Васил Петров, Ивайло Евстатиев, Любен Пашкулски, Павел Митков, Румен Михайлов, Огнян Георгиев, Димитър Манолов, Стефан-Хаджи Николов, Светлин Ненов, Кирил Янев, Евстати Маринов, Милен Маринов, Севда Драгнева, Валентин Петров и Емилия Бояджиева, второ участие записва Йоана Калудова, а Мая Рад отбеляза своя дебют.

В 18 часа е откриването на изложбата на Красимир Добрев–Доктора в Галерия 8.