Детска градина става филиал на Руското

Мисия Варна

25-01-2011, 08:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Детската градина, която се намира срещу църквата "Св. Петка" на бул. "Ген. Колев", ще стане част от Руското училище, научи ВарнаУтре.бг.

На практика забавачката е в общ двор с школото и успешно ще се превърне в негово допълнение.

Така елитното 8 СОУПЧЕ ще заработи по английски модел: малките ученици - от 5 до 8 години, ще бъдат отделени от батковците и каките, ще учат по свой дневен режим и ще почиват отделно от тях.

В момента двете сгради на "Ген. Колев" са филиал на ЦДГ№13 "Звездичка". Преминаването им към училището би трябвало да мине без сътресения, защото няма да има преместени малчугани, нито пък закрити групи.

През следващата учебна година там в едната сграда ще има 1 подготвителна група за 5-годишни и 2 - за 6-годишни. Там ще остане и целодневното обучение на родените през 2007-ма, които сега са първа група. След тях няма да има повече прием на 3-годишни и 4-годишни хлапета, а само кандидати за задължителната от 2012-та забавачка на 5 и 6 години.

Така Руското ще поеме подготвителните групи на ЦДГ "Звездичка", а детската градина-майка ще увеличи приема за най-малките.

В другото тяло на "Ген. Колев" ще се изнесат първите класове, които ще имат целодневно обучение.

Родителите на децата от филиала вече са предупредени за рокадата макар тя да не е обявена официално. Най-вероятно преминаването от едното учебно заведение към другото ще стане след решение на общинския съвет.

През тази учебна година Руското прие два подготвителни класа. 44-те деца в тях ще продължат в 1-ви клас извън класирането. Така за свободен прием остават едва 2 паралелки, защото училището няма свободни класни стаи за повече от 4 паралелки от випуск. Поради липсата на място подготвителните класове сега бяха в приспособени за това помещения - преграден коридор и библиотека.

Напливът за двете паралелки с прием преди 1-ви клас ще бъде огромен, притесняват се учителите. След като беше забранен изпитът преди 6 години, приемът сега става по силно субективни критерии, които родителите изпълняват дори с цената на нарушаване на закона. Те масово се сдобиват с адресна регистрация в околните кооперации, които са най-населените в града.

В училището вече обмислят на мястото на детската градина (която допреди 30 години приютяваха началните училища "Сава" и "Ангеларий") да бъде построена нова модерна сграда за нуждите на най-малките възпитаници на Руското училище. Идейният проект дори бил готов, а новият директор на школото Светлин Илиев вече търсел финансиране по различни програми.