Британци искат синята ни зона за паркиране

Мисия Варна

25-01-2011, 14:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 300 000 евро могат да влизат в общинската хазна годишно, ако във Варна бъде изгладена цялостна система за платено паркиране на автомобили.

В това увериха представители на българо-британското дружество "Градско паркиране България", които презентираха пред комисията по общинска собственост най-различни услуги около уличното паркиране. Офертата на дружеството, което се похвали с 15-годишен опит на Острова плюс няколко успешни проекта на българска земя, беше да получи от общината така наречената „синя зона“ за паркиране.

Освен въпросните 321 000 евро годишно (пресметнати на база 10-километрова зона за паркиране), българо-британците обещават да намалят автомобилните задръствания в града, както и управлението на трафика. Контрол ще има и върху зареждането на магазините, както и върху неправомерното спиране по тротоари и градинки. Всичко това вече е факт в София. Столична община е получила над 3 млн. лева за 1 година таксуване с sms-и. Освен тази форма на плащане фирмата предлага още таксуване чрез специални автомати, както и автоматично разпознаване на регистрационния номер.

Само консултантските услуги на "Градско паркиране България" обаче ще струват между 57 000 и 91 000 евро.

Фирмата декларира, че е готова да поеме тези разходи за своя сметка, а след това да си ги върне от приходите, които ще потекат от „синята зона“.

В крайна сметка, по предложение на общинския съветник Красимир Симов, комисията по собственост реши да възложи на кмета Кирил Йорданов да проведе преговори с българо-британците.