Здраве с правилно хранене през зимата

Архив Варна

25-01-2011, 14:19

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изборът на храни, съответстващ на сезона, може да ни отърве от много здравословни проблеми - от обикновена настинка или умора, до сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.

Зимата е сезонът, в който често се получава недостиг на витамини, основно Е, С и D. Храните, които консумираме, трябва да са такива, че да компенсират по-ниския прием на плодове и зеленчуци.

Изборът през студения сезон е наистина е по-труден, но здравословното хранене в никакъв случай не е невъзможно.

Това са няколко храни, който е препоръчително да включите в менюто си:

Оранжеви зеленчуци

Те са богати на витамин А. Сладките картофи са пълни с антиоксиданти, витамин С, калций и калий. Ако ръцете ви измръзват, наблягайте на картофите. Поради многото калий, те подобряват кръвообращението.

Други полезни за зимата зеленчуци са тиква, моркови и оранжеви камби. В тиквата също има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Това я прави мощно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Тя е полезна при гастрит и колит, а помага и срещу атеросклероза. Има високо съдържание на витамини С; витамини от групата В и бета каротин. Ако сте чували за лечение с тиква и искате да го опитате, сега е сезонът.

Зелеви

Зеленчуци като броколи, зеле, листно зеле (кале), карфиол, брюкселско зеле и ряпа съдържат индолов алкалоид, който може да помогне за предпазването от рак. Те имат и високо съдържание на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Приятният им вкус и многото възможности за приготвяне са допълнителен плюс. Според изследване на Университета Харвард, тези зеленчуци забавят намаляването на паметта.

Лукови

Чесън, лук, праз, див лук и лук-шалот. Те съдържат серни съединения, които могат да предпазват от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Всички те могат да помогнат на черния дроб за премахване на токсините и канцерогените.

Празът е богат на витамин К, А, С. Съдържа и вещества, за които се счита, че са полезни за сърцето. А и за цялото му семейство се смята, че предпазва от рак на простатата, дебелото черво и яйчниците.

Чесънът помага на организма да се справи по-лесно с вирусите и вредните бактерии, а е богат и на алицин, който помага на организма да се справи по-лесно с вирусите и вредните бактерии.

Боб

Отличен източник на протеини, антиоксиданти, фолиева киселина, калий, фибри и сложни въглехидрати.

Зехтин


Няколко големи проучвания показват, че вещества в зехтина са полезни за сърцето. Зехтинът намалява нивата на лошия холестерол и увеличава добрия. Има високо съдържание на антиоксиданти и е една от супер звездите на средиземноморската диета.

Чай

Съставки в билковия и плодовия чай са полезни за стимулиране на бодростта, настроението и мотивация. Те са и богат източник на антиоксиданти, наречени катехини. Проучванията сочат, че катехините защитават артериалните стени и предпазват от образуване на кръвни съсиреци. А ползите от черния и зеления чай за здравето  са наистина безброй.

Червено вино или гроздов сок

Гроздето предоставя витамин С, витамин В1 и витамин В6. Синьото грозде съдържа мощни фитохимикали, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези фенолни съединения се намират най-вече в кожата на червеното грозде. Ресвератролът, който се съдържа в гроздето, гроздовия сок и виното има антиоксидантно, противораково и противовъзпалително действие.

Кисело мляко

То помага за преработването на храната и за усвояването на витамините, подобрява имунитета и ни пази от инфекции.

Джинджифил

Има способността да загрява. Тази подправка стимулира циркулацията, улеснява храносмилането, засилва имунната система. Има и естествени противовъзпалителни свойства. Какво по-добро за здравето ни през студените месеци?

Цитрусови плодове

Портокали, лимони... Пълни са с витамин С, който е незаменим при борбата с грипа и настинките през зимата. Не само намалява риска от тях, но облекчава и симптомите им. Съдържат и биофлавоноиди – растителни вещества, които помагат на имунната система и клетките ни. А и спокойно можем да ги ядем, защото не са много калорични.

Лимоните са богати на витамин С, лимоноиди, хранителни вещества на растителна основа, за които се смята, че се борят с рака на гърдата, стомаха, дебелото черво. Има данни и, че лимоноидите намаляват нивото на лошия холестерол и предпазват сърцето.

Портокалите също съдържат много витамин С, хранителни вещества на растителна основа като флавоноиди, портокалите са мощен защитник срещу ракови заболявания, засилват имунната система, предпазват от възпаления и много други проблеми със здравето. Грейпфрути – богати са на витамин С и А, хранителни вещества на растителна основа, ликопен, които действат като антиоксиданти. Има данни и, че мъжете, които консумират храни, богати на ликопен, са по-малко застрашени от рак на простатата. Според някои изследвания, ежедневното консумиране на грейпфрути намалява нивото на лошия холестерол.

Нарове

Наровете имат много висока антиоксидантна активност, предпазват мозъка и защитават паметта. Изследванията показват, че пиенето на сок от нар може да помогне с намаляване на риска за втвърдяване на артериите или атеросклероза.

Цвекло

Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично, но е и изключително вкусно.

Потенциалната ефективност на цвеклото срещу рака на дебелото черво е доказана в редица изследвания. Цвеклото е особено богато на витамин B и фолиева киселина. Ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.

Кореноплодите му съдържат вода, белтъчини, въглехидрати, минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Витамините от група B са често в недостиг на вегетарианците, така че те трябва да наблягат на цвеклото целогодишно.

Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите. Подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините от организма. Сокът от цвекло подобрява общото състояние на организма. Можете да го смесите с малко лимонов сок или сок от моркови и ще си направите истинска бомба от витамини.

Предпазва от грип, прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. Засилва перисталтиката и помага на черния дроб.

Риба

Прекрасен източник на цинк и Омега 3 мастни киселини, което я прави подходяща храна за зимата. Цинкът увеличава производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

Много хора са податливи на депресия, особено през зимата. Според някои изследвания, Омега 3 мастните киселини са важни за намаляването й.

Гъби

Добри са за имунната система, а според все повече изследвания и за много други проблеми със здравето.