27 януари: Спагети а ла Путанеска

Архив Варна

26-01-2011, 10:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Рецепта от Неапол" е сложила като уточнение към заглавието Севдана Йорданова, на която вече имате навика да се доверявате, когато става дума за пътешествия, приключения и всякакви екзотични неща.

Името на рецептата, което в превод от италиански значи буквално „спагети по курвенски” е намек, че рецептата може да варира в зависимост от това какви продукти са ни останали в хладилника, тъй като в дома на едно „работещо момиче" няма кой знае какво за ядене.

Рецептата, разбираемо, има много варианти. Аз избрах интерпретацията на Джейми Оливър, която изпробвах и незабавно включих в семейното меню. Комбинацията от продукти ми се видя доста необичайна, но вкусовете им в соса се преливат и крайният му вид и вкус е богат и съзвучен, и мислено ни пренася в Средиземноморието.

Продукти
500 г спагети
225 г консерва риба тон в зехтин
30 г консерва филе аншоа в зехтин
2 скилидки чесън – необелен, смачкан
1 с. л. каперси
1-2 пресни червени люти чушлета – нарязани на ситно
1 малка връзка магданоз – нарязан на едро
8 черни маслини
700 доматена паста
1 с. л. канела
Сок от 1 лимон

Завираме вода в голяма тенджера и леко подсоляваме. Поставяме спагетите във врящата вода и варим според указанията на пакета до състояние „ал денте”. Запазваме част от водата след варенето.

Междувременно отцеждаме зехтина от консервата с риба тон и изсипваме в тигана. Загряваме леко, добавяме цялото съдържание на консервата аншоа заедно със зехтина в нея, смачканите и необелени скилидки чесън, каперсите и нарязаните на ситно люти чушки – запържваме леко около 2 минути, след това прибавяме рибата тон и маслините, разбъркваме; следват пастата и канелата. Разбъркваме, оставяме да покъкри около 5 минути на тих огън. Добавяме готовите спагети, сока от лимона, ако е необходимо малко от водата в която са се варили спагетите и ако е необходимо малко допълнително зехтин – според предпочитанията. Разбърква се добре, изсипва се в съд за сервиране, поръсва се с магданоза и се поднася веднага с изстудено бяло вино. Добър апетит!