Добро утро в четвъртък!

Мисия Варна

27-01-2011, 06:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Морето във Варна било замръзнало, стресна ме снощи столичен всекидневник.

Зачетох се в дописката и се оказа, че замръзвала водата по камъните на буните. Иначе моренцето продължава да е с температура 4 градуса. Черно море замръзва при -0.9 градуса. За целта температурата на въздуха трябва да се задържи няколко дни под -15 градуса. Именно такива екстремни преживявания: минус 14 - минус 15 градуса в събота вечерта и до минус 20 - 22 градуса в неделя, ни вещаят синоптиците.

При най-голямото замръзване на Черно море - на 10 и 11 февруари 1929 г. във Варна е минус 24 градуса. 30-сантиметров лед сковава пристанището, а плавателният канал, Варненското и Белославското езера са напълно замръзнали. Хората преминавали по езерото от единия до другия бряг по леда. Ледената блокада продължила поне 3 седмици, а влекачите в порта били превърнати в ледоразбивачи. Голямо замръзване на Черно море е регистрирано през 401 г., когато почти цялото било заето от лед и напролет големи блокове задръстили Босфора, преминали през него и плавали в Мраморно море. Но най-голямото замръзване било през 762 г., според написаното от летописеца Кедрин, когато от Месемврия (Несебър) можело да се стигне до кавказкото крайбрежие по лед. За последно морето е замръзвало край Варна през 1954 г. - тогава варненци са се разхождали по леда на 100 метра навътре в морето. Тънка коричка се е образувала и през 1963-та г. Тази година такава опасност няма, а като отчетем глобалното затопляне, може и завинаги да сме се окъснали от цикъла за люта зима край морето на всеки 71 години. 

ВРЕМЕТО

Това за уикенда. Затова пък днес ще е слънчево. На места низините и котловините ще има мъгли, но след обяд видимостта в повечето райони ще се подобри. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от минус 5-6° в районите с по-трайна мъгла, до 5-7° на места в Южна България и по Черноморието. В София - около 0°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър. Максимални температури между 4 и 6°. Температурата на морската вода ще е 4° по северното и 6° по южното крайбрежие.

И в планините ще е слънчево, но сутринта - доста студено. Ще духа слаб, във високите части умерен западен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около минус 2°, на 2000 метра - около минус 7°.

В петък ще преобладава облачно време и на много места, главно в Южна България, ще превали слаб сняг. Ще се усили вятърът от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 4 и минус 9°, в отделни части на Северна България - до минус 13°. Максимални температури - от около минус 3° в Дунавската равнина и високите полета, до 4-5° по Черноморието и в югоизточните райони.

Може би ще е разумно днес и утре да заредим хладилника и да посветим уикенда на семейството на топло у дома. Добре поне, че студът ще убие всички вируси и грипът ще бъде принуден да отстъпи.

СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ

Днес една от основните ви задачи е да пуснете тото. Работното време на пунктовете е удължено заради тиража довечера и джакпота в "6 от 49" от над 4.1 млн. лева.

Какво интересно в държавата днес?

Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган.

На конференция на експерти в туристическата индустрия eCommerceAcademy.net в София се обсъждат теми като секс в космоса и „космическа репродукция".

В пресклуба на София ПРЕС от 13.00ч. ще започне пресконференция на тема: „Защо спряха „Арена" и „Замунда". Участник е Елиян Гешев - собственик на Arenabg.com

БЕЗ ТОК И ВОДА

Днес ток няма да има в района между бул. Вл. Варненчик”, ул.”Ангел Кънчев”, ул.”Неофит Бозвели”, ул.”Баба Тонка”, ул.”Д-р Пискюлиев”, ул.”Поп Харитон”, ул.”Доспат”, бул.”Вл. Варненчик” - от 9.00 ч. до 13.00 ч., поради реконструкция на ел.съоръженията.
На студено за час - от 11 до 12 ще са и входовете от 1 до 10 на блок 406 в кв. Вл. Варненчик.

За последно този месец екипите на Е.Он ще спират тока утре, петък,  от 11.00 ч. до 12.00 ч., в кв.Вл.Варненчик -  бл.405 вх.9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20.

Щом през уикенда ще е такъв студ, май ще е добре да изтеглим културната програма по-напред.

АФИШЪТ

Две са днес предложенията от програмата за младия зрител "Другото кино": Легендарни френски филми за любовта, която продължава и днес във Фестивалния комплекс продължава. Първият филм от златния фонд на Българската национална филмотека е "Кръвен брат", от 17 часа в кафе-театъра, прожекцията е безплатна за ученици. От 18 часа в Зала "Европа" е "Съседката" на Франсоа Трюфо, с Жерар Депардийо, Фани Ардан

Бернар и Арлет живеят щастливо до момента, в който до тях се заселва друга двойка. Съседката е бивша любовница на Бернар и страстта се завръща по-силна от всякога.

Днес от 21 часа в кафе-театъра на ФК ни чака и Нощно кино в четвъртък: Фючър шортс.

В началото на годината най-голямата мрежа за късометражно кино – "Фючър шортс" (Future shorts) ще бъде представена в януарската програма на проекта "Нощно кино в четвъртък", реализиран от филмовата компания "Артин вижън" във Варна.
Филмите, които публиката предстои да види в програма, ще я отведат с балон на 100 000 м. височина в името на забавната наука и изобретателството, ще я срещнат с автобус, който превозва гей двойки тръгнали на път, за да сключат брак легално, ще видят мъчително убийство в кухнята и ще разберат, защо всъщност сме това, което гледаме. В програмата е включено и провокативното музикалното видео на Шарлот Гинсбург – Heaven Can Wait. Проектът "Фючър шортс" показва възможностите за изследване на света и задаване на въпроси, без да приемаме готовите отговори. с участието на Бек, също няма да Ви остави безразлични.

OVAL-Ah!
Режисьор: Дарко Драгичевич / 2010 / Германия
Един сложен и странен танц в новота видео на Овал.

Шарлот Гинсбург – Раят ще почака
Режисьор: Кийт Шофилд / 2009 / САЩ
Готови ли сте за шокиращото музикално видео на Шарлот Гинсбург с участието на Бек?

Hearthland transport

Режисьор: Коди Стокес / 2010 / САЩ
Филмът разказва как седемнадесет хомосексуални двойки от Сейнт Луис заминават за Айова, за да се оженят легално.

Кухня
Режисьор: Алис Винокур / 2005 / Франция
Млада жена решава да сготви за вечеря специална рецепта с … още живи омари. Трябва да ги нареже с нож преди да ги свари. Сама в кухнята, лице в лице с живите омари нещата излизат извън контрол.

Външни части
Режисьор: Майкъл Коди / 2009 / Виетнам – Австралия
В резултат на травматични преживявания млада жена се скита на място хем познато, хем объркващо. Спомени се сблъскват със заблуди.

Домашен космически кораб
Режисьор: Люк Гийсбухлер / 2010 / САЩ
В името на забавната наука, един млад татко решава да изобрети домашен космически кораб – с балон, парашут, камера и мобилен телефон. Докъде обаче успява да стигне неговото изобретение?

Шоуто на истинската игра

Режисьор: Ву Кунг / 2010 / Германия
Защо известният спортист Лан Лан внезапно се разболява? Популярна телевизионна игра се опитва да разбере истината.

Във въздуха
Режисьор: Мартинус Клемент/ 2009 / Естония
Съвременната телекомуникация променя хора и животни.

DEADMAU5 – RAVERS
Режисьор: Колин О’ Тул / 2009 / Великобритания
Епичен късометражен филм за нелегалните рейв партита на известния Deadmau5.

В Драмата на Основна сцена от 18 часа днес играят "Големанов" от Ст. Л. Костов, режисьор Александър Илинденов. Участват: Милко Никодимов, Петя Петкова, Надежда Панайотова, Владислав Виолинов, Мария Гинкова, Свилен Стоянов, Гергана Христова, Пламен Георгиев, Николай Божков. Пламен Димитров, Теодора Михайлова, Александър Павлов, Татяна Тотева, Емил Неделчев, Георги Велчовски, Симеон Велков, Станислав Георгиев, Татяна Куртева, Марин Асенов, Данаила Делева, Надежда радкова, Станислава Марчева. Пиесата "Големанов" е написана през 1928 г. Минали са цели 80 дълги години от нейното създаване и някак странно звучи това, че и в този момент тя е изключително актуална.

Според театроведа проф. Снежина Панова, в българската комедия по онова време пороци като скъперничеството, глупостта, подлостта, лицемерието и т. н. не се разглеждат изолирано сами за себе си, а в контекста на политическото, социалното и нравственото състояние на обществото. В този план в българските комедийни творби се създава усещане за документалност в смисъл на директно отразяване на проблеми и взаимоотношения, на образи и конфликти. Оказва се, че българските комедиографи няма защо да измислят сюжети. Сюжетите са около тях и действителността винаги се оказва по-абсурдна отколкото художествената фантазия.

Сега струва ми се, нищо не се е променило. Героите са същите, само малко по-жестоки. Проблемите са същите, само малко по-страшни, казва режисьорът Александър Илинденов. Именно затова, работейки над пиесата, аз и моите колеги търсихме съвсем съзнателно парадоксалното в поведението на героите и се стремяхме да доведем взаимоотношенията им до пълен абсурд. Силно се надявам това наше начинание да ви разсмива и забавлява докато сте в театралната зала, но щом излезете от нея и загубите статута си на зрител, Вие уважаеми зрителю, ставате участник в този абсурд...

От клубовете ще отбележим Асен Георгиев и Красимир Никифоров в Пиано бар Royal Classic - 22 ч.