Избрани Новини
29 януари: Бананов кейк с много банани
Но тя идва точно от там, защото ни я изпрати Севдана Йорданова – нашият човек в Кигали.
Ето какво ни пише тя: Често се случва да купя повече банани, отколкото можем да изядем, преди да започнат да презряват. Рецептата за бананов кейк по-долу е прекрасно решение за оползотворяването им в това състояние.
Продукти:
250 г брашно (2 чаши)
5 г сода бикарбонат
2 г сол
115 г краве масло, омекнало на стайна температура
110 г кафява захар (за по-лесно разбиване, може да се смели на ситно в машинка за кафе или друг подходящ уред)
2 яйца – разбити
525 г презрели банани (5-6 средно големи банана), намачкани на пюре на ръка или в блендер.
Загряваме фурната до 175 градуса, леко намазваме с масло или олио правоъгълна форма за кекс.
Смесваме брашното, содата и солта и оставяме настрана. Разбиваме маслото и захарта до получаване на кремообразна смес, добавяме към нея разбитите яйца и пюрето от банани. Добавяме цялата тази смес към брашното и внимателно разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Изсипваме в намазнената форма. Печем 60-65 минути, проверяваме с клечка готовността на кейка. Изваждаме от фурната и оставяме кейка да постои във формата около 10-15 минути, след което обръщаме върху решетъчна стойка и оставяме да изстине. Сервираме самостоятелно или с малко прясна сметана, заедно със следобедната чаша кафе или чай.