Добро утро в понеделник!

Мисия Варна

31-01-2011, 07:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Слънчево с леки пристъпи на мъгла сутринта - такова ще е времето днес.

Дано слънчева и усмихната бъде цялата седмица, която ни предстои!

ВРЕМЕТО

Днес ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-северозапад. Ще остане студено с минимални температури между минус 14 и минус 9, по Черноморието от минус 9 до минус 4 градуса, максимални между минус 4 и плюс 1, по Черноморието до 3-4 градуса, за Варна минимална около минус 7, максимална около 3.

Вълнение на морето 1-2, в открито море 3 бала. Температура на морската вода около 5 градуса.

Днешният ден ще е дълъг цееели 9 часа и 57 минути. Слънцето ще залезе в 17.21 часа.

Утре, обещават синоптиците, времето няма да ни поднася изненанди. В сряда ще утихне и вятърът. Ще посрещнем февруари с мъгли и ниски температури, но поне няма да има виелици и валежи.

ПЪТИЩАТА

Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Варненска област са проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление във Варна. Заледени пътни участъци има в района на Траката заради течаща вода. Частични заледявания има и по автомагистралите „Хемус” и „Черно море”. Опасните пътни участъци са почистени и обработени от пътните фирми. Пътните настилки в областта са преобладаващо сухи. Видимостта в района е добра. С нормална интензивност е трафикът по АМ Хемус в участъка Варна - Шумен. Ограничение на скоростта до 90 км/ч е въведено от началото до края на резервната писта за излитане и кацане на самолети до Провадия. Движението по пътя Варна – Бургас се извършва без ограничения. По високите и усойни места също има частично влажни, на места заледени пътни настилки, които се обработват. Интензивно е движението по пътя Добрич – Варна.

Един човек е с опасност за живота след тежка катастрофа вчера, при който кола се е блъснала в крайпътно дърво. Инцидентът е станал в района на Провадия, където температурите паднаха по минус 10 градуса в неделя сутринта.

ГРИПЪТ

Днес е последният ден на междусрочната ваканция за учениците. В 11 се очаква да бъде обявено как се развива грипната епидемия във Варна и дали децата утре ще са на училище.

Ако имате работа в Агенцията по вписванията, трябва да знаете, че от днес тя е на нов адрес: бул. „Осми Приморски полк” №54 – бизнессграда „Сентрал пойнт” (срещу община Варна), етажи 2 и 3.

"Създадената вътрешна организация на работа на дейността на Агенцията по вписванията, няма да се отрази на обслужването на фирмите и гражданите и ще позволи тя да се извършва със същите темпове, както и досега - без прекъсване на поверените и регистри", обещават  от там.

БЕЗ ТОК

За днес няма планирани спирания на тока. Утре и в сряда обаче от 9.00 до 13.00 часа поради реконструкция на ел.съоръжения на НЕК ще бъде прекъснато електрозахранването на част от абонатите в района: м-ст Боровец-север и м-ст Боровец-юг - от страна на стария път за Бургас. На 02.02.2011г. от 8.30 до 17.00 часа поради ремонт на ел.съоръжения ток няма да има в района: м-ст ”Трифон Зарезан” ( кк. Златни пясъци ) и местността около х-л "Спортпалас".

АФИШЪТ

От 18 часа на сцена филиал на театъра е постановката "Службогонци", по Иван Вазов с режисьор Пламен Панев и с участието на Свилен Стоянов, Татяна Тотева, Нели Вълканова, Христо Христов, Димо Алексиев, Александър Илинденов, Пламен Георгиев, Надежда Панайотова, Татяна Куртева, Симеон Велков, Боряна Тезгетарска, Ирена Чернева, Мартина Михайлова, Емил Неделчев, Станислав Георгиев

Това е сатиричен и тъжен спектакъл за изгубеното човешко достойнство, в който обаче често се смеем... Един трагикомичен анализ на нашето време и на въпроса какво значи да си “службогонец” днес.

Действието се развива в ....тоалетната на министерството - този будоар на кариеризма, в който се репетират пробивните монолози, а четвъртата стена е огледало, пред което всеки се “стяга” за атака.

"Не остарявай любов" - музикално-поетичният спектакъл с най-новите стихотворения и песни на Недялко Йорданов, с участието на Недялко Йорданов, Ивана Джеджева, Хайгашод Агасян, започва в 19 часа в зала 1 на ФК.

Другото музикално предложение днес е на Варненската опера, където от 18 часа можете да гледате "Травиата" от Джузепе Верди.

В ролята на Виолета Валери гостува известното сопрано Цветелина Малджанска. Останалите персонажи пресъздават солистите на Варненската опера: тенорът Арсений Арсов (Афред), баритонът Свилен Николов (Жорж Жермон), както и Вяра Железова, Благовеста Статева, Стоян Финджиков, Евгений Станимиров, Михаил Матеев, Росен Рангелов, Анатоли Романов.
Дипломирана лекарка, Цветелина Малджанска има необичайна оперна кариера, в която партньорството й с Хосе Карерас, в концерта му през 2005 г. в НДК, е само един от многото възходещи моменти. Родена във Враца, Цветелина Малджанска наследява любовта към музиката от майка си, която е хоров диригент, свири на пиано от 6-годишна, на 12 години се влюбва завинаги в операта. След природоматематическата гимназия следва медицина, като посещава междувременно и академия «Сакра» на Александрина Милчева. Малко преди да завърши медицинското си образование, се явява на прослушване за академията "Борис Христов" в Рим, пред жури с председател Никола Гюзелев. Спечелването на този конкурс предопределя успешната кариера на певицата, която след завръщането си от Рим през 1995 г. е отличена и на конкурсите "Христо Бръмбаров" и "Франческо Пауло Нелиа" в Италия, както и с наградата «Най-добър млад музикант на БНР» (1996). После идва дебютът с "Лучия ди Ламермур" на Доницети в Русе, следва Джилда в "Риголето" на сцената на Софийската опера. За известно време Цветелина Малджанска се връща отново към медицината и специализира неврология в ИСУЛ, но през 2001 г. записва, под диригентството на Найден Тодоров, 15 компактдиска за американска фирма и тази повратна точка предопределя съдбата й на една от най-интересните български оперни певици. Срещата с театралния режисьор Бойко Богданов също изиграва своята роля. Бойко Богданов постава «Бохеми» в столицата и кани бъдещата си съпруга за солистка, по-късно написва специално за нея операта “Алгара”, ражда се синът им Александър...

Цветелина Малджанска и друг път е гостувала на варненска сцена – в ролята на Лучия от операта “Лучия ди Ламермур”, в концерт с учениците на Александрина Милчева, в Реквием от Моцарт.