Добро утро във вторник!

Мисия Варна

01-02-2011, 05:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Малък Сечко идва със слънчево време и студ - ама колкото да ни напомни, че не трябва да го подценяваме,

че иначе ще ни обади на Кака си Марта и тя ще ни покаже какво значи зима.

ВРЕМЕТО

Във вътрешността на района ще преобладава ясно и слънчево време. По Черноморието ще има разкъсана предимно ниска и средна слоеста облачност, която следобед ще намалее до слънчево. Мъглите ще са покрай Дунав. Днес вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад. Ще остане студено с минимални температури между минус 14 и минус 9, по Черноморието от минус 7 до минус 2 градуса, максимални между минус 3 и плюс 2, по Южното Черноморие до 3-4 градуса.
Вълнение на морето 1-2, в открито море 3 бала. Температура на морската вода около 5 градуса.

ПЪТИЩАТА

Подобни метеорологични показатели предполагат сухи пътища, но все пак на по-високите и усойни места може и да ни причаква опасен лед.

Новината от варненските улици днес е, че автобусите по линия 21 вече влизат в кварталите „Кайсиева градина” и „Владиславово.
Досега рейсовете преминаваха от територията на община Варна до територията на община Аксаково по автомагистрала „Хемус”.
От днес маршрутът на линия 21 – от КЗ, през центъра, до Елпром се запазва, но след това вместо по магистралата продължава към Бизнес-парк-Варна, Метро, Кайсиева градина.
От там автобусът продължава по следния маршрут  - Общежитието; Девня; Химик; Капитан Петко войвода; Детелина; Лозарска; Самолета; ДЗС; Център-Аксаково; Пазара; Сладкарски цех-Аксаково и обратно.
Новият маршрут осигурява пълноценна връзка между Аксаково, Владиславово, Кайсиева градина и Бизнес парк Варна и Центъра. По трасето и в двете посоки пътуват стотици хора, които работят в морската столица или в бизнес зоните на Аксаково.

ПРАЗНИКЪТ

След като 14 февруари беше зает от един вносен светия - Св. Валентин, нашенският - Св. Трифон беше преместен на 1 февруари. Независимо кога отбелязвате Трифон Зарезан, официално, празникът му е днес. Не само датата е объркваща при отбелязването на Св. Трифон. От една страна църквата твърди, че мъченик Трифон е светец лечител. Едва 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил признание и завидна слава.
В народния празничен календар обаче този ден се обозначава с името Трифон Зарезан, за чийто произход съществува следната легенда:
40 дни след раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с "Помози Бог", както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: "Мома си, пък син имаш". Богородица много се обидила, като стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.
Отива майка й на лозето и каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал:" Аз не режа така, а така!" Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празникът е наречен Трифон Зарезан (заради отрязания нос).
Според традициите рано сутринта стопанката омесва хляб и приготвя варена кокошка, пълнена с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След това всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.
Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруари - Сретение господне и 3 февруари - Свети Симеон. 2 и 3 февруари се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Каквато и да е истината - пийте по чаша хубаво вино довечера. А после пак - на 14 февруари.

ВАЖНИ ЗАДАЧИ

От днес сме в сериала Грипна ваканция - II. Можете да пратите поотрасналото дете да ви пусне тотото (ей, пустият му джакпот още си седи, да взема и аз ли да попълня един фиш...), но няма как да го строите да "преброи" фамилията. Това ще трябва да го свършите лично. В 0 часа тази нощ започна преброяването на населението и жилищния фонд в България по интернет.
То ще продължи до 24 часа на 9 февруари и ще се извършва чрез попълване на електронен формуляр, достъпен през сайта на Националния статистически институт nsi.bg.
През този период преброители няма да посещават домовете, а всеки, който предпочете да попълни електронния формуляр и го направи успешно, ще получи на електронната си поща системен уникален 10-цифрен код, който ще предаде на посетилия го преброител след 10 февруари.

Ако имате работа в Агенцията по вписванията, трябва да знаете, че от днес тя е на нов адрес: бул. „Осми Приморски полк” №54 – бизнессграда „Сентрал пойнт” (срещу община Варна), етажи 2 и 3.
"Създадената вътрешна организация на работа на дейността на Агенцията по вписванията няма да се отрази на обслужването на фирмите и гражданите и ще позволи тя да се извършва със същите темпове, както и досега - без прекъсване на поверените и регистри", обещават  от там.

БЕЗ ТОК

На 01.02 и 02.02.2011 г от 09.00 до 13.00 часа поради реконструкция на ел.съоръжения на НЕК ще бъде прекъснато електрозахранването на част от абонатите в района: м-ст Боровец-север и м-ст Боровец-юг - от страна на стария път за Бургас.

Утре без тока ще са също и част от абонатите в района: м-ст ”Трифон Зарезан” ( кк. Златни пясъци ), местността около х-л " Спортпалас" от 8.30 до 17 часа. От 8.30 ч. до 10.00 ч., поради  ремонт на ел.съоръжения на НЕК ЕАД ще бъде прекъснато електрозахранването в с.Болярци, с.Равна гора, с.Приселци и с.Близнаци. А от от 9.00 ч. до 16.00 ч. във Варна - между бул.”Вл. Варненчик”, ул.”Патриарх Евтимий”, ул.”Капитан Райчо Николов”, ул.”Акад. Никола Обрешков”, бул.”Вл. Варченчик”.

АФИШЪТ

Къде ще се забавляваме днес?

Чувам нелоши отзиви за филма "Булевард Лондон", криминален, романтичен, САЩ, Великобритания, 2010, режисьор: Уилям Монахан, участват: Колин Фарел, Кийра Найтли, Дейвид Тюлис, Рей Уинстоун, Ана Фриел, Стивън Греъм, Санджийв Бхаскар, Еди Марсан, Бен Чаплин, Офелия Ловибонд

Филмът „Булевард Лондон” разказва историята на престъпник от Южен Лондон, който наскоро излиза от затвора и започва работа при млада актриса, която живее уединено в имението си.
След два месеца снимки Уилям Монахан завърши режисьорския си дебют.  Декор на филма са улиците на Лондон и известни забележителности.
Продукцията на Монахан ("Оскар" за „От другата страна”) е подпомогната от цяло съзвездие носители на "Оскар": продуцента Греъм Кинг ("Оскар" за „От другата срана”, БАФТА за „Авиаторът”), Крис Менхес (два пъти носител на "Оскар" за „Мисията” и „Полетата на смъртта”), дизайнера Мартин Чайлдс („Влюбеният Шекспир”), грим и прически Кристин Блъндел („Тopsy Тurvy”), и носителката на "ЕМИ" за костюми Одил Дикс-Миро („Изгубеният принц”).
„Булевард Лондон” е адаптиран от Уилям Монахан сценарий по едноименната новела на Кен Брюън.
Прожекциите са в Мол Варна - Кино Арена - 12:30, 14:40, 16:50, 19:00, 21:10, 23:15 ч.

Две са театралните предложения:

В театър "Българан" от 17 и от 20 ч., "Омайна нощ", Копродукция на НТ и драматичен театър „Адриана Будевска” - Бургас.
Пиесата е от Жозиан Баласко и е поставена от Велко Кънев. Музиката е на Стефан Диомов, участват Мария Сапунджиева, Асен Блатечки, Юри Ангелов

Какво ни предлага това френско бижу?
Действащи лица: една затворничка в пет-дневен отпуск, един водещ на хитово ТВ предаване, един келнер с утежнена биография.
Място на действието: бюфета на гарата (първа част) и апартамента на водещия (втора част).
Време на действието: нощта между два влака за Париж (първа част) и сутринта на другия ден (втора част).
Консумативен реквизит: коняк, шампанско и … много шампанско (първа част), кисело мляко и банички (втора част).
Преобладаващи чувства: Любов Френска (първа част) и тежък махмурлук (втора част).


На основата сцена на Драматичния театър от 18 ч. поредното представление на "Горчивите сълзи на Петра Фон Кант" от Райнер Вернер Фасбиндер, сценична версия и постановка - Стоян Радев Ге. К., в спектакъла е използвана музика на Антониела Роджиеро, Тина Търнър, Джо Кокър

Петра фон Кант - Веселина Михалкова
Марлене – Даниела Викторова
Карин Тимм – Гергана Христова
Сидония фон Гразенаб – Биляна Стоева
Валерия фон Кант – Теодора Михайлова
Габриела фон Кант – Славяна Иванова
И със специалното участие на Георги Христов

„Наблюдавам една жена точно толкова критично, колкото и един мъж... Намирам поведението на жените точно толкова ужасно, колкото поведението на мъжете и се опитвам да илюстрирам причините за това. Моето описание на тези взаимоотношения не е насочено срещу жените. То е честно... Жените са по-интересни от мъжете...Това аз не мога да променя...
„Човекът е така направен, че се нуждае от другите хора. Но той не се е научил как да бъде заедно с тях.”
Фасбиндер

Клубните предложения:
Асен Георгиев и Красимир Никифоров в Пиано бар Royal Classic от 22 ч.
Васко Василев, пиано и вокал, Piano Bar Plaza от 22 ч.