Затормозиха трафика през кръстовището на „Хр. Смирненски“ и „Цар Освободител“

Мисия Варна

01-02-2011, 13:50

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Постоянно слушаме как целта на всички улични ремонти и поставянето на светофарни уредби била да се отпушат задръстванията на кръстовищата, за да се облекчи трафикът по варненските улици.

От около месец насам обаче имаме и обратния пример. Всеки, който е минавал през кръстовището на „Хр. Смирненски“ и „Цар Освободител“, знае това. Всъщност през това кръстовище никак не е лесно да се мине с автомобил. Чакаш по няколко червени светофара, докато заветното зелено ти светне по-отблизко.

Там си е така от край време, но сега стана още по-зле. Причината е, че кръстовището беше разкопано във формата на буквата „Г“. Сложиха някаква тръба в рова или нещо подобно и после засипаха отгоре с пръст и чакъл. А уж се вихреше някакъв ремонт по „Смирненски“, който щеше да облекчи трафика. Вместо това резултатът към момента е плачевен.

Огромна 100-метрова дупка разсича като току-що разорана бразда двете платна по „Цар Освободител – едното е за левия завой по „Смирненски“, а другото е за направо по „Цар Освободител“. От него може и да се завие надясно по „Смирненски“ към затвора, но почти никой не го прави, тъй като шосето е насечено от бабуни, които са през 20 метра.

Та браздата между двете платна на „Цар Освободител“ прави десен завой на кръстовището и влиза в насрещното движение по „Смирненски“. Там нейната дължина е около 50 метра, а дълбочината й на места е около педя.

Сега, когато светне зеленият светофар в посока центъра по „Цар Освободител“, колите тръгват едва-едва, защото трябва да минат много внимателно през браздата, която вече им се явява напречна. А тя никак не е плитка.

Въобще, преминаването през това кръстовище, независимо в коя посока, вече е бавна, досадна и опасна работа. Ако приемем съвсем условно, че до преди разкопаването един зелен сигнал на светофара е пропускал 15 коли, сега едва ли преминават повече от 7-8 наведнъж. Тоест трафикът през кръстовището не е облекчен, а е затормозен – реално то пропуска два пъти по-малко автомобили в сравнение преди разкопаването.

Днес обаче кметът Кирил Йорданов заяви, че там всичко ще цъфне и ще върже. Към двата булеварда ще бъдат направени допълнителни платна и задръстванията – колоните от автомобили, ще останат само спомен от миналото.

За целта общината платила купища пари, за да отчужди имоти покрай шосетата. 800 хил. лева струвала само покупката на имота под така наречената „кръгла бензиностанция“.

3,5 милиона лева пък платила общината за отчуждаване на имоти, които пречеха да бъде построен пробивът на бул. „Левски“. Парите вече били платени, като цените са определени със съдебни решения, подчерта кметът. Сега остава само да тръгне строителството на чисто новите платна. 

{gallery}VARNA/2011-02-01-trafik{/gallery}