Добро утро в четвъртък!

Мисия Варна

02-02-2011, 07:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В 4.32 ч. българско време започна годината на Белия метален заек

според китайския астрологичен календар.     Всъщност според японската традиция 2011 е Годината на Заека, а според китайската - на Котката. Но в днешни дни традициите така са се преплели, че и двете наименования са легитимни. На Запад обаче е по-популярно наименованието Заек. Но и двата символа - и на котката, и на заека - имат еднаква сила. Затова спокойно можете да си купите талисмани и на двете животни.

ПРАЗНИКЪТ

Днес православната църква пък почита св. Симеон Богоприемец, който пръв поел в ръцете си Младенеца и го въвел в Божия храм. Народът нарича този ден "Стар" или "Зимен Симеон", "Симеон бележник", "Шимион", смятан за един от най-тежките, най-лошите дни в годината - "хаталия, "нишанлия" ден, някъде го наричат Симеон бележник, защото оставя на хората рани и белези. Това е третият вълчи празник. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. Вероятно, празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност е тясно свързана с предходните дни.

Бременните и младите жени трябва да спазват забрана - да не работят и особено да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла каквото и да било, дори хляб, дърва за огрев или конци за шиене.

Спазва се строго полово табу. Този комплекс от забрани почива на вярването, че новородените ще бъдат "симьосани", т.е. ще се родят белязани с някакъв недъг.

ВРЕМЕТО

Днес ще е предимно слънчево. Лека мъгла има тук и там сутринта. В южната част на областта следобед ще започне заоблачаване. Ще духа до умерен вятър, в северните райони от север-северозапад, а в южните от североизток. Вълнение на морето 1-2 бала. Максимални температури от минус 1 до 4 градуса, за района на Варна около 3. Температура на морската вода около 4 градуса.

ПЪТИЩАТА

От утре влизат в сила новите жестоки глоби за превишена скорост. А днес полицаите продължават да дебнат за винетки.

ВАЖНИ ЗАДАЧИ

Днес във Варна е вицепремиерът Цветан Цветанов. Той ще открие новата Интегрираната система за наблюдение на морската граница. Тя включва регионален координационен център в Бургас и два локални координационни центъра - във варненския квартал „Галата" и в Созопол, съобщиха от МВР. Системата ще бъде представена от 11 часа в зала „Пленарна" на община Варна. От 12 часа ще бъде извършено освещаване на сградата на локалния координационен център в кв. "Галата".


Днес продължава електронното преброяване.

До 24 часа на 9 февруари можете да попълните електрония формуляр, достъпен през сайта на Националния статистически институт nsi.bg.

БЕЗ ТОК

Днес от 9.00 ч. до 16.00 ч., поради реконструкция на ел.съоръженията ще бъде прекъснато електрозахранването в района На карето: бул.”Княз Борис I”, ул.”Преслав”, ул.”Драган Цанков”, ул.”Шипка”, бул.”Княз Борис I”.

Утре от 9.00 до 16.00 ч., без ток ще са в карето: бул.”Цар Освободител”, ул.”Цар Асен”, ул.”Братя Миладинови”, ул.”Проф.Николай Державин”, бул.”Цар Освободител”.

В събота  пък сутринта,  от 8.30 ч. до 10.00 ч., поради  ремонт на ел.съоръжения на НЕК ЕАД ще бъде прекъснато електрозахранването в района: с.Болярци, с.Равна гора, с.Приселци и с.Близнаци.

АФИШЪТ

Беден е днес афишът откъм културни събития. Представям ви две филмови предложения без да ги противопостявам едно на друго. Така де, който от каквото има нужда за гледане.

"Увод в окупацията" е документален филм на Абдул и Суфиян Омеиш (САЩ , 2007, Времетраене: 90 минути). Това е вторият филм, който канадският лейбъл за документално политическо кино Cinema Politica представя на българската публика, след огромния интерес, провокиран от „Случаят „Кока кола” в края на миналата година. Документалният филм на Абул и Суфиян Омеиш е носител на много награди от кинофестивали на световно ниво.
Забравете това, което си мислите, че знаете! За разлика от всеки друг филм, създаван някога за проблема, „Увод в окупацията” прави цялостен анализ на фактите и скритите истини около безкрайните спорове и разсейва голяма част от дълго съществуващите митове и погрешни схващания. Филмът също така разказва в подробности за живота под израелско военно господство, за ролята на САЩ в конфликта и за най-големите пречки, които стоят на пътя на трайния и жизнеспособен мир. Корените на конфликта са обяснени чрез непосредствено и на място преживени случаи от водещи учени за Близкия изток, активисти за мир, журналисти, религиозни лидери и хуманитарни работници, чиито гласове са били често потискани в американските медии. Филмът обхваща широк кръг от теми, които включват първата вълна на еврейска емиграция от Европа през 80-те години на XIX век, първата интифада през 1987 г., мирния процес от Осло, разширяването на еврейските селища, ролята на правителството на САЩ, разделителната бариера и израелското изтегляне от Газа, както и много сърцераздирателни свидетелства на жертви на тази трагедия.
СИНЕМА ПОЛИТИКА ВАРНА е създадена с цел да инспирира жителите и гостите на града да се информират, замислят и предприемат конкретни действия по актуални екологични, социални и икономически проблеми, били те глобални или местни. Ние желаем да пробудим политическо самосъзнание по глобални въпроси, пренебрегвани от българските медии и да окуражим местните кинодейци при разкриването на българските "потайности".
Прожекциите на СИНЕМА ПОЛИТИКА ВАРНА са безплатни и достъпни за всички всеки първи четвъртък от месеца от 21 ч. в зала КАФЕ ТЕАТЪР на Фестивален и конгресен център, Варна.


Другото ни предложение е за нещо просто забавно, просто неангажиращо, "Просто секс". Романтична комедия с Аштън Къчър, Натали Портман, Кари Елуис, Кевин Клайн, Лейк Бел, Лудакрис, Офелия Ловибонд, Оливия Трилби, Лейк Бел

Историята на “Просто секс” разказва за двама стари приятели, Ема и Адам, които решават да започнат чисто физическа връзка, без намесата на любов и каквато и да е романтика.
Ема (Натали Портман) е момиче работещо в болница, което няма време за срещи или по-сериозна връзка. Докато Адам (Аштън Кътчър), най-стария приятел на Ема, се съгласява двамата да имат връзка, която ще се основава изцяло на физическото удоволствие. Но много скоро Адам и Ема разбират, че поддържането на такава връзка не е толково лесно колкото изглежда на пръв поглед.

Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:10, 14:20, 16:40, 18:50, 21:00, 23:20 ч.

И малко клубна музика за цвят:
Асен Георгиев и Красимир Никифоров
Пиано бар Royal Classic - 22 ч.