Добро утро в петък!

Мисия Варна

04-02-2011, 06:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Петък - ден на Майстора. Който работи в петък следобед, мисли лошото на шефа си. Небрежен петък (Casual Friday).

Каквото и да си мислите за него, той е тук и вещае прекрасен, размазващ, мързелив уикенд.

ВРЕМЕТО

За целта и времето ще е подходящо. Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността.
Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен северозападен вятър. В петък очакваните максимални температури са между 1 и 6 градуса, във Варна - около 4, до 5. Вълнението на морето остава 1- 2 бала с температура на водата около 4 градуса.
В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър, първоначално от североизток, по-късно от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще е около 1°, на 2000 м - около минус 4°.

Постепенно покачване на температурите започва днес, през уикенда на места те ще достигнат до 13 градуса.

ПЪТИЩАТА

От днес влизат в сила новите, почти двойно по-високи санкции за бясна скорост. Глоба от 550 лева ще плаща всеки шофьор, който вместо с разрешените 50 км/ч в населено място е вдигнал ,например, до убийствените 120 км/ч. Освен това водачът ще остане за три месеца без книжка.

Занапред за превишаване на скоростта от 11 до 20 км в час вместо с 30 лева автоджигитите ще бъдат санкционирани с 50 лева. Тези, които карат с 50 км над ограничението, ще плащат 350 лева. За първи път се въвежда правилото за всеки 5 км/ч над 50-те глобата да се увеличава с 50 лева.

Според поправките книжка ще се взема, ако ви хванат с превишена скорост поне три пъти в рамките на 12 месеца. А също и когато шофирате с 50 км над допустимото. Досега в това отношение законът бе много по-строг. Вземаше се книжка и за много по-ниска скорост, например за шофиране с над 31 км над ограничението.

Друга новост е въвеждането на електронен фиш, който ще се издава за нарушения, снимани със стационарен радар. Той ще бъде пращан на провинилия се шофьор по пощата с препоръчано писмо до 2-3 дни след документиране на нарушението. Собственикът на колата има право на възражения в срок от 7 дни. Процедурата не отменя електронния фиш. Дори да обжалва пред съда, водачът трябва да внесе 70% от глобата, а останалите 30%, когато тя бъде потвърдена. Ако съдът я отмени, парите се връщат.

ВАЖНИ ЗАДАЧИ

Днес във Варна е министърът на земеделието Мирослав Найденов, който ще се среща във ваканционен клуб "Ривиера" със земеделски производители.

Днес продължава електронното преброяване. До 24 часа на 9 февруари можете да попълните електрония формуляр, достъпен през сайта на Националния статистически институт nsi.bg.

БЕЗ ТОК

Днес от 9.00 до 16.00 ч., без ток ще са в карето: бул.”Цар Освободител”, ул.”Цар Асен”, ул.”Братя Миладинови”, ул.”Проф.Николай Державин”, бул.”Цар Освободител”.

В събота  пък сутринта,  от 8.30 ч. до 10.00 ч., поради  ремонт на ел.съоръжения на НЕК ЕАД ще бъде прекъснато електрозахранването в района: с.Болярци, с.Равна гора, с.Приселци и с.Близнаци.

АФИШЪТ

Кърваво е новото филмово предложение тази седмица. Но за сметка на това е 3D. (Не стига, че е кърваво, ами и 3D, също е вероятна трактовка).

Трилърът се казва "Пираня", участват Илай Рот, Кристофър Лойд, Елизабет Шу, Джери О'Конъл, Адам Скот, Ричард Драйфус, Винг Реймс, Кели Брук. Земетресение причинява отвор на дъното на езерото Виктория в Аризона, от където нахлуват праисторически пирани и адът нахлува на земята. Пирани, един милион ненаситни, кръвожадни чудовища. Неспирни машини за убиване, водени единствено от първобитния импулс да преследват всичко което се движи и да го оглозгат до кост за секунди. Режисиран от младия майстор на ужасите – Александър Ажа („Високо Напрежение”), филмът "Пираня 3D" е римейк на едноименната лента от 1978 година. Мол Варна - Кино Арена - 17:00, 21:10, 23:10 ч. Гранд Мол Варна - Кино Арена - 20:00, 22:00 ч.

Днес във Варненската опера от 18 часа се играе „Севилският бръснар” от Джоакино Росини (1816), следваща най-добрите традиции в италианската опера-буфо. Комичната опера продължава да бъде един от безспорните фаворити на публиката. Премиерата на последната, четвърта постановка в историята на Варненската опера (2008), бе посветена на 120-годишнината от рождението на големия български оперен певец Петър Райчев - основател и пръв главен художествен ръководител на Варненската опера (1947-1948). Петър Райчев е режисьор и на първата постановка на “Севилският бръснар” на варненска сцена (24 декември 1950).

В „Севилският бръснар” на 4 февруари от 18.00 ч., с диригент Иван Филев и режисьор Кузман Попов, главните персонажи ще пресъздадат само варненски артисти. Граф Алмавива ще представи младият тенор Хрисимир Дамянов, участвал в спектакли на Варненската опера както в тази роля, така и в ролята на Арлекин от “Палячо” на Леонкавало. Останалите главни герои са разпределени между артист-хористи, които неведнъж са изявявали таланта си и като солисти. Доктор Бартоло ще бъде Людмил Петров, познат като Фери Бачи от “Царицата на чардаша”, Маркиз и д-р Гренвил в “Травиата” и др.; в Розина ще се превъплъти отново Галина Великова, изиграла Сузана от “Сватбата на Фигаро”; с Фиорело ще ни срещне Валентин Грандев, познат като Мишка от “Царицата на чардаша”, граф Чепрано от “Риголето” и др. В спектакъла ще видим още солистите на Държавна опера Варна Свилен Николов (Фигаро), Евгений Станимиров (Дон Базилио) и Бойка Василева (Берта).
Очаквайте оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман на 7 февруари с Владислав Владимиров, Татяна Николова, Валентина Корчакова и др.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв; ученици и пенсионери 5 лв; деца 4 лв (детски спектакли); Пакет ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима по 5 лв с обща цена 20 лв. Заявки на тел. 665 022, 650 666 и на e-mail: [email protected], [email protected]. Съдържанието прочетете тук.

В неделя преди обяд от 11 часа в Кукления театър играят "Златната рибка" по А. С. Пушкин

“Живял дядо със своята баба край морето синьо и дълбоко...”Театралната магия съживява тази любима на поколения деца пушкинова приказка, за да ни напомни още веднъж, че хората, водени от прекомерна алчност, накрая остават пред пробитото вехто корито.

Клубове през уикенда предлагат:
в петък -  Нелко Коларов, Георги Шопов, Ива Иванова и Косьо Джамбазов в Пиано бар Royal Classic от 22 ч.; Ванеса и Бисер - пиано и вокал, в Piano Bar Plaza - 22 ч.

в събота -  Асен Георгиев и Красимир Никифоров в Пиано бар Royal Classic от 22 ч.; Ванеса и Бисер - пиано и вокал, в Piano Bar Plaza - 22 ч.

в неделя - Павлин Панев, в Пиано бар Royal Classic от 22 ч.;