Индонезийските стоки ще влизат в Европа през Варна

Мисия Варна

04-02-2011, 15:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Индонезийските стоки лесно могат да стигат до европейския пазар чрез пристанище Варна.

Това заяви посланикът на Индонезия у нас Имануел Инкириванг на последната си визита в морската столица в качеството си на чуждестранен дипломат. Причината за това е, че посланическият мандат на Инкириванг изтича.

През него той постави началото на сътрудничеството между Варна и индонезийския град Сурабая. Заради това днес дипломатът бе удостоен с почетния знак на кмета на Варна, който му беше връчен от Кирил Йорданов.
В качеството си на посланик Имануел Инкириванг е направил девет официални визити във Варна. Неофициалните му посещения – със семейството и с приятели, на които е показвал красотите на морската столица, обаче са много повече.

„Надявам се тази година да се материализира сътрудничеството между пристанищата на Варна и Сурабая, както и между медицинските университети на двата града“, подчерта дипломатът. Според него положението на Варна на Балканите е стратегическо за Индонезия.

Местни управници, политици, военни, бизнесмени, общественици и много други присъстваха на днешната официална церемония, която се превърна в своеобразно изпращане на индонезийския посланик. След тях беше и общинският съветник Красимир Симов. Именно той преди години направи първата крачка за установяване на сътрудничество между Варна и Индонезия.

Малко по-късно, в кабинета на председателя на общинския съвет Николай Апостолов, дипломатът е изразил своето голямо желание и готовност за откриване на Почетно Консулство на Република Индонезия във Варна и назначаване на Почетен Консул. Имануел Инкириванг е поел и ангажимента да съдейства за ускоряване на процедурите по приемането на кандидатурата, която подлежи на одобрението на българското външно министерство  и на президента на Индонезия.