Войводи вдигат гето в центъра на Варна

Мисия Варна

05-02-2011, 11:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ромски къщи - без канализация, течаща вода и разрешително, започват да строят активисти на ВМРО

в центъра на Варна. Целта на протестната акция е да видят варненци колко бързо и лесно общината и държавата ще премахнат незаконните постройки и, че само липсата на желание е причина ромските постройки в "Максуда" да остават безнаказано на мястото си, обясниха войводите днес.
От партията опитали да съберат информация колко точно са незаконните постройки в махалата, но ударили на камък - администрацията била безпомощна да каже точна цифра. Регионалният координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област Костадин Костадинов се съмнява и, че след преброяването ще стане ясно колко са обитателите на „Максуда”. Във ВМРО разполагали с информация, че от район „Младост” са издадени 89 констативни протокола, подготвящи събарянето на ромски къщи. От район „Одесос” обаче им заявили, че първо ще изчакат изясняване на собствеността на терените в „Максуда”. Костадинов припомни оповестеното от общинската администрация в началото на седмицата:  заради незаконните къщи в гетото ще бъдат загубени евросредства в размер на близо 1 млн. лв., предвидени за укрепването на ската в района.
Незаконно строителство в ромската махала стои на пътя на предстоящото укрепване на срутищата по стръмните участъци от новото трасе на ул. "Девня" - в отсечката от бензиностанция "Шел" до ул. "Атанас Москов", както и до пътната връзка с ул. "Г. Пеячевич". 3-те ромски къщи, които стопираха следващия етап от реконструкцията на ул. "Девня", трябваше да бъдат съборени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол до края на януари.

Още в началото на декември ВМРО подаде сигнал за незаконно строителство в района на ромската махала “Максуда”. Поводът беше акцията на ДНСК (дирекцията за национален строителен контрол) за премахване на незаконни строежи в страната. Според воеводите незаконно и безразборно строителство се наблюдава в пространството, заключено между улиците “Под игото”, “Георги Пеячевич”, “Грамада” и “Свобода”, както и на терена, заключен между улиците “Георги Пеячевич”, “Горски пътник”, “Самарско знаме” и “Пробуда”. На тези приблизително 70 дка имало около 400 незаконни постройки, повечето изградени с материали, които не съответстват на изискванията за безопасност.