8 февруари: Отоманска салата

Архив Варна

07-02-2011, 06:42

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Всъщност само името й е салата, в зависимост от предпочитанията може да е или чудесно мезе, или направо вечеря.

Трябва ви половин килограм черен дроб - телешки или свински, няколко лъжици олио, половин чаша ситно нарязан лук, четвърт чаша брашно, 3 чаени лъжички червен пипер, черен пипер на вкус, ситно нарязан магданоз и сол.

Сложете дроба за около 10 минути в подсолена вода, за да се стегне и прочисти от кръвта. Отцедете го и го нарежете на кубчета със страни около 2 сантиметра. Нарежете и лука, посолете го и го оставете да омекне, докато продължавате с дроба.

Сложете олиото да заври в тиган. Междувременно изсипете в здрава найлонова торба брашното, червения и черния пипер. Затворете торбата, разтърсете я, за да се смесят подправките. Сложете и нарязания дроб в торбичката и разтърсвайте, докато всяко от парчетата се оваля в сместа. Вадете парчетата и ги пържете по 2-3 минути от всички страни, докато се зачервят отвън, но останат крехки и сочни отвътре. След изваждане от тигана ги оставяйте да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия или цедка. Смесете ги още горещи с нарязания и вече омекнал лук и поръсете с магданоз. Да ви е сладко, както се казва - опитате ли веднъж, ще загърбите всички останали начини за приготвяне на черен дроб.