Галерията се връща... като Феникс

Мисия Варна

10-02-2011, 06:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Центърът за съвременно изкуство (до някогашното лятно кино "Ленин") се връща в живота на Варна.

Старата сграда на ъгъла на бул. “Княз Борис І” и ул. "Македония" беше отдадена на концесия близо 7 години - след много "против" и "за" от страна на художници, чиновници и просто варненци. После сградата между Икономическия университет и Икономическия техникум рухна и от основите й израсна Хотел и галерия “Графит”.

Сега галерията не заема приземния етаж, както беше в старата сграда - тя е отстъпила мястото си на арткафе, което е по идея на дизайнера Светослав Тодоров. Залите за изложби са на втория етаж, където на площ от 700 кв.м са разположени изложбено пространство, детска художествена школа, хранилище, реставрационна зала и артмагазин.

В дизайна на интериора на “Графит” се преплитат модернизъм, класика, елегантна еклектика и екостил. Всеки етаж носи уникалния почерк на своя автор, като това са “Arhis Project”, “Studio Mode” и дизайнерът Виолета Бодурова, научи ВарнаУтре.бг.

Под земята  е разположен клуб на артиста, чийто интериорен проект е на Виолета Бодурова.  Следащите 4 етажа са заети от 53 луксозни стаи и конферентни блокове, разположени на всеки хотелски етаж. Те ще предлагат организиране на бизнес срещи, конференции, презентации, обеди и вечери.

"Съвременен. Стилен. Градски. Това е характерът и излъчването на новото пространство за изкуство и култура. Търсената алегория в името със съвременния стрийт арт, по своята същност провокативни и революционни, носи в себе си послание за разчупването на статуквото и разграничаване от институционализацията от една страна, а от друга - за пренасянето на новата градска култура и изкуството във всички негови форми и изразни средства. Това е „Графит”! Съвременен културен център, отворен към публиката.

Млада, стара, варненска, българска, световна публика?! Публиката на „Графит” е чувствителна към глобалните тенденции и локалните настроения, има вкус към алтернативното и конкретното, пречупени през призмата на мощния информационен поток и отворените виртуални и реални граници.

Накратко...„Графит” е платформата, върху която въображението изживява своите без-граници", обясняват стопаните на сградата от "„Графит Галери” ЕООД.

Комплексът отваря врати официално с изложбата „Heroes Of Today”...11 февруари (петък), 20.00 часа: "Представете си град, където хората живеят без усилието да са преуспели, да живеят лъскаво; град без чувство за стил, без задръжки, без квалификации и суетня. Бавен град в модерно време, в който последното забележително събитие се случи преди поколение. Този град е Берлин.

Достатъчно за деветимата автори, представени в тази изложба. Достатъчно и за онези 6 991 визуални артиста, избрали Берлин за свой ерзац-дом. Защото Виена е твърде тясна, София – твърде далечна, а Лондон – направо изнудвачески". С тези думи двама от авторите - Бианка Регл и Роберт Мунтеан, обясняват идеята на „Heroes Of Today”.

За следващия ден - събота, е планиран уъркшоп на кураторите на изложбата Йово Панчев и Ив Тошейн.