Синият пазар: между естетиката и демокрацията

Мисия Варна

13-02-2011, 11:40

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Не ме разбирайте погрешно.

И на мен не ми харесва как изглежда градинката зад Операта. Грозни сергии от боядисана в синьо ламарина. Нагъчкани една до друга по алеите. Единственото им предимство е, че, когато са затрупани със стоки и наобиколени от клиенти, скриват плешивите градинки наоколо, покрити с утъпкана пръст вместо с цветя и трева.

Сега обаче общинските чиновници решиха със замах да оправят градинката. Мотивите им са странни и дори мъгляви:

мръсотията, джебчиите, проститутките, "новопостроеният" информационен център...

Като добавим и грозните сергии, смъртната присъда на пазара за сувенири изглежда подписана. Но преди да я чуем, ще трябва да отсъдим "невинен" или "виновен".

Ламаринените сергии (100 на брой) са собственост на търговците.

Всеки от тях е броил средно по 1000 лв. за синьото недоразумение преди малко повече от 3 години

Дизайнът и разположението на пазара обаче са на администрацията - общината одобрява проекта и размера на сувенирния рай и "вината" на търговците е, че само се съобразяват с решението й. И плащат масрафа. Сега по същия начин трябва да платят за демонтажа и преместването на сергиите. Защото те са там незаконно - няма ги в одобрената от главния архитект схема за ПОТ (преместваеми обекти за търговия) и нямат издадено разрешение за 2011 г. Поне така е записано в констативните актове, връчени на търговците от полицията във вторник. Очаква се те да бъдат последвани от заповед за премахване на сергиите още утре - веднага след връщането на работа на кмета Кирил Йорданов.

Колкото до разрешителното, търговците от градинката зад Операта подават молба за него в края на всяка година. През ноември в прошението те описват подробно сувенирите, които смятат да продават, прилагат снимка на сергията със стоката, подредена по нея, и започват да чакат.

Обикновено след около 6 месеца идва хаберът от общината

Миналата година, например, разрешителните са издадени през юли. Върху екземпляра, с който ВарнаУтре.бг разполага (виж тук), ясно се вижда клеймото 12.07.2010 г. Както и че със задна дата са издадени и разписките за платен наем за ползването на земята (по 3 кв. м на сергия): по 19.10 лв. на кв. м - за зимните месеци, и по 22.40 за летните. Плюс 0.02 лв. на кв. м на ден целогодишно за извозване на боклука. Общо между 60 и 70 лева - според сезона. Отделно търговците плащат и патент за дейността си. Твърдят, че печалбата им - разхвърлена и върху "сушавите" зимни периоди, средно възлиза на една минимална заплата на месец.

От дългогодишната схема на изчакване на бумагите става ясно защо обявеното от кмета решение за премахване на пазара зад Операта идва като гръм от ясно небе за търговците. За тях забавянето на разрешителните е добре познато и по никакъв начин не е сигнал за проблем. Нещо повече: опитът им от близо 20 години край сергиите сочи, че

чиновническото протакане е един вид мълчаливо съгласие

Не и тази година, когато икономиката агонизира в кризата, страната е 3-та в ЕС по безработица и на последно място по осигурени нови работни места. Били спокойни и заради изказване на районния кмет пред местен вестник, според което предстои разчистване на сергиите зад Операта, което най-вероятно ще се изразява в намаляването им от 100 на 80.

Да видим сега и "мотивите", които търговците научиха в среща с общински съветници. На нея те получили по 30 сек. на човек (или общо минута и половина за цялата им делегация), за да обяснят за проблемите си.

Чистотата:

търговците не спорят, че на пазара е мръсно. Твърдят обаче, че нямат вина за това - кошчетата, в които те изхвърлят боклуците си, седят неизпразнени с дни. Мръсотия оставят след себе си и незаконните търговци: амбулантни продавачи на бельо, пенсионери с всевъзможна зимнина по пейките, мургави чейнчаджии... Колкото до

зеленото и цветята

- търговците твърдят, че сами опитали да отглеждат райграс и рози в градинките, но всичко било изкоренено и изпотъпкано от наркоманите и бездомните, които обитават малкия парк нощем. За тях, както и за проститутките в района, търговците не веднъж са подавали сигнал в полицията. После с години ги влачили като свидетели по съдилищата...

От всичко казано дотук става ясно, че

единственият проблем на пазара за сувенири е тоталната липса на контрол

Администрацията не е в състояние да се справи с бабите с туршиите, нито с проститутките, наркоманите, че и с почистващите фирми. А колкото до грозните сергии - вече стана дума кой е одобрил проекта за тях.

Изнервени до крайност заради заплахата да останат без хляб, търговците винят за съдбата си

Информационния център на общината, разположен под Козирката

Той няколко пъти бил споменаван като довод и от съветниците, които се срещнали с тях. Ябълката на раздора бил щанд за сувенири в центъра, твърдят хората. Той трябвало да печели без конкуренцията на цял сувенирен пазар в съседство.

Дали чиновническото бездушие и липсата на диалог ни отдалечават от Ориента, от който така ни се иска да се оттласнем, принасяйки в жертва сергиите?

Разчистването, облагородяването, озеленяването и като цяло разкрасяването на градинката зад Операта е

прекрасен жест в година на местни избори

Пък и на Варна й прилича да е чист, подреден и европейски град. Но Варна е туристически град. А туристите обичат сергиите, сувенирите, шаренията и дори кича.

Мога да дам десетки примери, но най-впечатляващият е този на Флоренция (на снимката). Там сергиите са плътно една до друга на площада около централната катедрала. Продават всичко, търсено от туристите (голяма част от стоките трудно минават за сувенири). Всяка вечер обаче десетките сергийки като по чудо се превръщат в дървени талиги и, бутани от собствениците си, изчезват от площада. Той се почиства и измива, а на другата сутрин, кажи-речи по тъмно количките пак тръгват с оглушителен шум по паветата на Флоренция, като безотказно будят туристите в многобройните хотели наоколо - да не губят време в сън, а да тръгват да харчат пари за музеи и сувенири от Флоренция.

P.S. В понеделник в 10 часа търговците от пазара за сувенири се събират на протест пред Общината. Над 1000 варненци вече са ги подкрепили в започналата подписка.