Яне: Трима души управляват Варна като мафиотски картел

Мисия Варна

13-02-2011, 14:01

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Триумвират от трима души управлява Варна така, както се ръководи мафиотски картел.

Това заяви днес във Варна лидерът на РЗС Яне Янев. И посочи поименно триумвирата, начело на който бил кметът Кирил Йорданов. Другите двама били депутатът от ГЕРБ Павел Димитров и тукашният шеф на ДПС Янко Станев.

„Те са като скачени съдове – управляват всичко държавно и общинско в града все едно са Коза Ностра. Варна е най-мафиотският град. Никъде в страната няма такова срастване между политика, бизнес и престъпност. Около този триумвират, разбира се, има и кукли на конци. Една от тях е председателят на общинския съвет Николай Апостолов – безгласен и бездушен изпълнител на мафиотски схеми“, коментира Янев.

За да не бъде голословен, той посочи, че разполага с доказателства за 7 незаконни обществени поръчки, проведени от община Варна през последните 2 години. Фирмите, които са ги спечелили, са няколко и срещу тях се водят прокурорски проверки и дори досъдебно производство. Става въпрос за обществени поръчки за инфраструктурни проекти, каза още Янев.

По думите му, през същия период са били сключени и 11 незаконни сделки с общински имоти. Чрез апортни схеми общината е била ощетена с 5,5 милиона лева. От ВиК пък били източени 2,7 милиона лева. Това станало чрез сключване на договори без конкурс и чрез консултантски фирми.
Лидерът на РЗС обаче недоволства, че прокуратурата спирала да работи по тези и други сигнали. Това обикновено се случвало, след като кметът Йорданов и вътрешният министър Цветанов Цветанов се видели на по кафе.

Естествено, най-яростните критики на Янев бяха срещу ГЕРБ, тъй като в тях РЗС вижда основния си опонент на предстоящите избори. Към момента четирима гербаджии се надпреварвали да бъдат кандидатът на партията за кмет на морската столица. Янев посочи и имената им – тукашният лидер на ГЕРБ Павел Димитров, шефът на Гранд хотел Варна Иван Портних, областният управител Данчо Симеонов и депутатът Красимир Петров.

„Те работят на принципа всеки срещу всеки. Тоест, коя ще е кметската кандидатура на ГЕРБ зависи от това кой ще извади повече и по-големи компромати срещу другите. Шуробаджанашкият кръг около Павел Димитров  пък е обсебил ГЕРБ-Варна и налага партийните решения без никакъв дебат“, отправи още нападки Яне Янев.