Големите партии не споделиха любовта на Гуцанов

Мисия Варна

14-02-2011, 12:04

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лидерите на едва 14 политически формации откликнаха на поканата на шефа на БСП във Варна Борислав Гуцанов за среща на връх „Св. Валентин“.

Кръглата маса почти пустееше. На нея местните лидери на 42 партии трябваше да се обединят около приоритетни проекти за бъдещото развитие на града. Сред най-известните присъстващи на срещата бяха депутатът от "Атака" Димитър Карбов, шефът на ПД „Социалдемократи“ - популярният варненски адвокат Бранимир Балачев и общинският председател на свързваната с Алексей Петров партия „Нова сила“ д-р Ивайло Бояджиев, който е общински съветник.

Идеята на Гуцанов е политическите лидери да подпишат меморандум за бъдещото развитие на Варна, който да бъде спазван, независимо от това коя политическа сила ще управлява морската столица. Документът, дори и да бъде парафиран, ще увисне във въздуха, тъй като в днешните обсъждания не участваха ГЕРБ, ДПС, „Нашият град“, СДС, ДСБ, както и другите по-малки партийки, които традиционно се добират по някакъв начин до управлението на града.

Позицията на ГЕРБ относно кръглата маса на Гуцанов е отдавна известна. Тя е, че гербаджиите предпочитат да действат, вместо да подписват меморандуми. Според шефа на ГЕРБ в морската столица – депутатa Павел Димитров, това са усилията на партията във връзка с пристанището, свлачището на Трифон Зарезан и реконструкцията на ул. „Девня". Димитров напомни, че за пристанището вече беше подписан меморандум между правителството на Станишев и община Варна, но това не довело до никакъв положителен резултат.

От „Атака“ заявиха, че бъдещето на Варна не е само в преместването на пристанището и изграждането на втори мост над езерото. Това са все проекти, за които Гуцанов лобира активно и донякъде беше задвижил, докато бе председател на местния парламент в града. Всичко това обаче замря след ареста му в края на март миналата година при операция „Медузите.“

Според Балачев пък управляващите града да спрат да наблягат на социалната функция на общината, тъй като е крайно време да се обърнат към хората можещи да правят бизнес. Той предложи в основата на меморандума да залегне мениджърското управление на Варна. Тоест да бъде развит туризмът, да бъде възстановена индустрията, да бъдат привлечени чужди инвестиции. Така безработицата ще бъде сведена до 0%, а бюджетът на общината ще стигне 500 милиона лева, прогнозира социалдемократът.

Гуцанов пък разкритикува вътрешната инфраструктура на морската столица. Според него улиците и булевардите изглеждат като след бомбардировка. Според него е крайно време да бъде реализиран пробивът на бул. „Левски“, който трябва да мине през Максуда. За циганската махала лидерът на БСП подчерта, че повече никой политик не трябва да си заравя главата в пясъка, тъй като той може да стане асфалт.

Разбира се, Гуцанов говори за „своите“ проекти. Това са изграждането на околовръстен пътен ринг, който да е свързан с втори мост над езерото и магистрала „Черно море“, строителството на подземни и надземни паркинги, което било елементарно. За стопирания от ГЕРБ проект за нов контейнерен терминал, където да бъде преместено пристанище Варна-изток, бесепарят подчерта, че инвестицията би достигнала 1 милиард лева и съответно много нови работни места. Колкото до „Алея Първа“ Гуцанов каза, че, спорен или не, проектът трябва да бъде реализиран.

{gallery}VARNA/2011-02-14-gucanov{/gallery}