Събарянето на незаконните коптори на ул. Девня беше отложено

Мисия Варна

14-02-2011, 16:05

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Събарянето на 5 незаконни постройки на ул. "Девня" трябваше да започне днес.

Багер и няколко полицейски коли бяха разположени тази сутрин около нарочените за бутане сгради, които само за вербално улеснение биха могли да бъдат наречени къщи, но иначе нямат много общо с тази дума.

Копторите - едноетажни, с по 1 или 2 помещения вътре, са кацнали на ската над улица "Девня". Денивелацията в стаите е сериозна, но от тях като по чудо ромите изнасят матраци, фотьойли, маси и столове. После подхващат разглобяването на по-ценните елементи от фасадата: ПВЦ дограма със син оттенък на стъклата, врати, стари черчевета и дори видимо скъп фаянс във винено и златно.

Докато пренасят покъщнината, двамата мъже и двете жени не спират да нареждат: Няма къде да идем, на улицата ще спим тази нощ, тези неща сега ги натоварвам на каруцата и директно на кмета ги карам, не, по-добре в Страсбург да ги закарам или у вас, ядосаната ромка сочи към елегантна репортерка, на която току-що е отказала "кинтервю".

По не съвсем достоверна информация, сменяна няколко пъти от "интервюираните", в къщите всички са роднини, но са разделени в 5 домакинства. Общо обитателите на копторите са 35 души. Само в първата "къща" живеели 8 деца, но нито едно от тях не се мотае наоколо днес.

ФОТОРЕПОРТАЖ »

Тук едни младежи заплашваха да палят гуми, за да не пуснат багера, ама аз такова безобразие не мога да допусна, под достойнството ни е това, категоричен е възрастният мургав обитател на ъгловото образувание от тухли, газобетон и ПВЦ дограма. Докато товари избитите с кирка черчевета на каручката с впрегнат кон, която доста успешно задръства цялото кръгово на ъгъла на ул. "Девня" с "Пеячевич", мъжът получава неочаквана помощ. Ръководещият събарянето директор "Организация и опазване на обществения ред” в общината Стойчо Бакалов му предлага строителните материали да бъдат извозени с камион. Мъжете се консултират набързо и приемат, въпреки че не крият намеренията си - още тази вечер с откъртеното от старата къща да започнат строителството на нова, пак незаконна, пак някъде в махалата.

В 13.30 часа около строителната площадка вече беше тихо и спокойно. Нямаше роми, нито каруци. Изчезнал беше и багерът. Самотен полицай охраняваше нарочените за събаряне къщи, които изненадващо и този път оцеляха. Както най-често става, заповедта за премахването на незаконното строителство се оказа предмет на различни тълкувания от юристи, чиновници и институции и засега изпълнението й е спряно.

Иначе къщите на ската пречат на предстоящото укрепване на срутищата по стръмните участъци от новото трасе на ул. "Девня". В него кметската администрация се надява да реализира проект, за който чака 1 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие".

Протаканото премахване на незаконните сгради прави невъзможно довършването на мащабната реконструкция на ул. "Девня" от кръговото с "Пеячевич" до бул. "Република", а след това и до ул. "Атанас Москов". Инвестицията възлиза на 20 млн. лв.

14 ч, Максуда След като се изнесоха заедно с дограмата, ромите разпънаха импровизиран катун на ул. "Девня" във Варна и запалиха огън от гуми, за да се сгреят. Те заплашват да прекарат нощта на открито, ако общината не им намери подслон. СНИМКА: IMPACT PRESS GROUP