Избрани Новини
Без мазно месо в яслите
Децата, отглеждани в целодневни ясли, могат да похвапват само филета
от риба или месо, а каймата трябва да е без сухожилия, кости и без видими мазнини. Това отрежда новият проекторецептурник за детското хранене до три години, който се очаква да е готов до края на тази година, каза доц. д-р Веселка Дулева, началник на секция „Хранене и обществено здраве“ към Националния център по опазване на общественото здраве.
Продуктите трябва да са качествени, но не е поставено условие, задължително да са „Стара планина“, казва д-р Дулева пред БТА.
Ястията за децата ще се приготвят само от пресни или замразени зеленчуци и в краен случай от консерви.
Зърнените храни задължително ще присъстват в дневното меню, защото са богат източник на енергия и растителни влакнини и са в основата на хранителната пирамида, предвижда се дори и в някои супи да се влагат зърнени компоненти (овесени ядки, булгур и др.). Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод.
В продуктите, с които се приготвя детската храна, ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини в това число и наситени мазнини.
Националният център разработва рецептурника в сътрудничество с няколко детски ясли в софийските квартали „Красна поляна, „Западен парк“, „Люлин“, както и от Кюстендил, Габрово и Перник.
Качеството на храната според д-р Цветелина Георгиева от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Районна здравна инспекция (РЗИ) – София – област зависи от сумата, определяна от общината за един храноден на дете в детска градина. В градините, проверени в София-област, вече не предлагат на децата сухи закуски. В края на септември м.г. министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че в детските градини децата ядат храни, приготвени от продукти с неустановен произход и (или) с изтекъл срок на годност и обеща нов рецептурник.
На 11 февруари директорът на новата Агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов заяви, че ще бъдат утвърдени и стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове. Според него обикновено се прави конкурс за храните в детските градини и се избира фирмата, предложила най-ниската цена. Това обаче не означавало, че децата ще ядат най-добрата храна.