Варненската АГ се сдоби с модерни легла на стойност $ 5000

Мисия Варна

17-02-2011, 12:40

Снимка:

Юнайтед Партнърс

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Добри новини за варненските майки и новородените им, родилното отделение на СБАГАЛ „Проф. Д-р. Димитър Стаматов” получи дарение, благодарение на кампанията “1 опаковка = 1 ваксина”.

20 неонатални легла, 20 масички за повиване, 10 стола за кърмачки и 30 пакета пелени са придобивките на болницата.

„За n-ти път получаваме дарение по тази програма. Ежедневно ни помагат, много разчитаме на тях”, каза днес д-р Виолета Черноокова, завеждащ Неонатологичното отделение към АГ болница-Варна.

"Дарените легла и масички са съвременни, с модерен дизайн, лесно се придвижват и най-важното лесно се почистват, което е от необходимо за предпазването на новородените от инфекции", обясни д-р Черноокова.

Тя допълни, че минали години, благодарение на кампанията, АГ болница-Варна се е сдобила и със съвременна техника – резусцитатор и уред за следене на жизнените функции.

„Винаги сме разчитали на дарители в ежедневната си работа”, каза още д-р Черноокова и допълни „Всичко това е в името на децата на България”.

Дарението е част от кампанията “1 опаковка = 1 ваксина” на Pampers и UNICEF, която се бори с неонаталния тетанус, болест, която все още засяга 40 държави в света.

Вече три години българските родители подпомагат инициативата – всяка закупена опаковка пелени, или кърпички носи по една ваксина срещу болестта за 40 страни в Азия или Африка. За последните две години, българският принос е в размер 1,2 милиона ваксини.  Дарението е в знак на благодарност към местната подкрепа на кампанията.

4 болници в страната са получили дарение. Останалите три са във Велико Търново, Бургас и Русе. Гласуване в страницата на кампанията във Фейсбук „Светът на Мама” e е определило кои градове да получат дарение.

Инициативата тази година ще продължи през януари и февруари, като българските родители могат да се включат в нея по познатия механизъм.

Неонаталният тетанус е напълно предотвратима болест, която все още засяга 170 милиона майки и техните бебета. За последните две години, българските родители са допринесли с 1,2 милиона ваксини.
Вече 100 милиона души са били ваксинирани, благодарение на инициативата – в 12 държави болестта е елиминирана.