"Стандарт": Домат бомба

Архив Варна

19-02-2011, 12:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Домат с девет различни вида пестициди,

открил екип на "Стандарт" в случайно избран пловдивски магазин.

Това показа изследване, направено специално за вестника от лаборатория "Фитолаб". В рамките на кампанията "За чиста храна" дадохме за изследване случайно подбрани краставици и марули, произведени в България, както и тиквички, моркови и домати внос от Турция. Оказа се, че в почти всички зеленчуци има пестициди. Турският домат обаче бие всички рекорди. С деветте пестицида, които съдържа, макар и в норма, той не би стигнал до никой европейски магазин, смятат специалистите. Веригите и супермаркетите на запад не допускат до щандовете си продукти с повече от три или максимум пет пестицида, коментира Мартин Зарбов, генерален мениджър на "Фитолаб". Коктейлът от пестициди в домата, който дадохме за изследване, е съставен от дитиокарбамат, хлорталонил, ципродинил, флудиоксонил, пираклостробин, пиридабен, боскалид, карбендазим и металаксил. Всички те са под максимално допустимите норми, но събрани заедно правят над 1 мг пестициди на всеки килограм домати. Не бих дал този продукт на детето си, каза Мартин Зарбов. Той би се въздържал да направи салата и от българската маруля, в която бяха открити три вида пестициди - детиокарбамат, делтаметрин и фенамидон. Вторите два препарата са в норми почти колкото пределно допустимите, коментира Зарбов. В краставицата, родно производство, бяха открити два пестицида - ацетамипирид и пириметанил, но и двата са в норма. Други два - ацетамипирид и триадименол, отново в рамките на допустимите граници, бяха засечени в тиквичките от Турция. Проблемът е, че почти всички препарати, които са открити в зеленчуците, са много агресивни. Колкото по-токсичен е даден пестицид, толкова допустимата му граница е по-ниска, обясни Зарбов. Според него, ако дете, възрастен човек или хронично болен яде големи количества зеленчуци, в които има агресивни пестициди в количества, близки до пределно допустимите, това може да повлияе на здравето му. Има пестициди, които могат да изчезнат до половин час след нарязването на зеленчука, но има и такива, които не изчезват и след 60 години. Добрата новина дойде от турските моркови. Оказа се, че те не съдържат нито един от 370-те пестицида, за които бяха тествани.