Сергиите за сувенири остават зад Операта, но ще се поевропейчват

Мисия Варна

24-02-2011, 09:20

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пазарът за сувенири в градинката на Операта оцеля!

Част от търговците - тези, които продават наистина сувенири, а не бельо и "1001 стоки", ще трябва да се съберат на една алея, да се сгъстят на по 2 вместо на 3 квадрата, да наемат чистачка и да измислят нов "европейски" вид на пазара.

Съдбата на търговците висеше на косъм, но след серия от протести и вникване в проблема (не и без помощта на ВарнаУтре.бг, по наша информация) общинската администрация подаде ръка за компромисен вариант. След разговор с кмета търговците научили, че трябва да представят своята представа за красив и угледен вид на пазара - подобно на този във Флоренция, с който беше илюстриран и материалът във ВарнаУтре.бг.

Така сините метални недоразумения, проектирани преди 3 години от общински спецове и платени от търговците, вече са изчезнали от градинката. На тяхно място, но само на алеята, която е на гърба на сергиите със зарзават (там, където доскоро бяха сергиите с книги), трябва да се появят нови, приветливи, природосъвместими и позволяващи редовно почистване маси.

Търговците сами могат да изберат материала, вида и конструкцията на сергиите.

Те трябва да бъдат направени така, че всяка вечер да изчезват от мястото, така че то да бъде основно почиствано през нощта. Забранени са чадърите, найлоните и навесите, направени от подръчни средства, познати от пазара преди 10-ина години.

Как да изглежда пазарът зад Операта?

питаме читателите на ВарнаУтре. След като казахме "А" в подкрепа на сувенирната атракция, помогнете ни сега да кажем и "Б", за да има тя автентичен, варненски, но европейски, а не ориенталски вид.

Вашите предложения пращайте на електронната ни поща [email protected] (Пазар за сувенири), пишете ги тук като коментар или на страницата ни във Фейсбук. Горе вляво можете да изтеглите снимката на мястото на бъдещия пазар в голяма резолюция, която може да използвате като основа за дизайнерски решения, които да ни изпратите обратно. Ще публикуваме най-добрите предложения, а одобреният проект ще получи хонорар.

Ето и няколко жокера от света.

Флоренция

Пазарът за сувенири във Флоренция не е пример за подреденост и естетичност, но колоритността му е неоспорима. Както и чистотата.

На Mercato Nuovo търговците всяка вечер изнасят своите сергии-колички, а сутрин събуждат целия площад, търкаляйки ги по паветата.

Пазарът в Сан Лоренцо пък е изключително живописен със свободно опънатите тенти над сергиите.

Пазарът Санта Кроче. Без коментар



Санкт-Петербург

Спретнати еднакви компактни щандове, с капаци/козирки, които се затварят.

Лондон

Покритият пазар за сувенири в Ковънт Гардън

Неделният пазар Брик Лейн Маркет - сгъваема маса за портфейли

Симпатична дървена сергийка с чекмедженца за морски сувенири - някъде в Хърватска.

Сантяго де Компостела

А ето как е уреден въпросът със сергиите в една европейска столица на културата през миналия век.

Това е тяхното пазарче в стария град. Отделно за живата риба на същото пространство си има построени пространства, които като тунелчета отделят купувачите от външната среда и пейзаж...