Без реклами, цветя и климатици по козирките, всички входове - заключени нощем

Мисия Варна

24-02-2011, 13:40

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Забранява се облицоването на козирките на сградите с каквито и да е материали, както и натоварването на конструкцията им, включително чрез поставяне на цветя, климатици, рекламно-информационни елементи  и други.

Това повеляват промените в Наребата за рекламната дейност и тази за обществения ред, които бяха оповестени от кмета Кирил Йорданов днес - малко повече от 3 години след като студентката Гергана Велинова загина, затрупана под козирка на метри от общината.

В рамките на месец собствениците и ползвателите на сградите с козирки са длъжни да махнат облицовката, както и конструкции и уреди, монтирани по тях. Освен това те са длъжни да следят непрекъснато състоянието на козирката. В наредбата не са посочени задължителни изследвания и експертизи на козирките, които собствениците трябва да извършват. Според кмета, те трябва да следят състоянието на градежа по появили се пукнатини, течове или нетипичен наклон.

На практика новият текст в общинските наредби трябва категорично да разграничи отговорността за подбни инциденти като този с Гергана. След влизането в сила на новите правила вината при нещастен случай вече ще е на собственика, полакомил се да сложи реклама или уред върху козирката. За това той може да отнесе глоба: от 300 до 700 лева, а на юридическо лице – от 600 до 1500 лева.”

Освен това, в синхрон с европейските норми, Наредбата за обществения ред налага и нови, по-строги изсиквания към управителния съвет във всяка сграда или вход. Той е длъжен да обезопаси електрическите табла, шахтите и отворите в общодостъпни места, редовно да проверява изправността на асансьорите и евакуационните съоръжения и да осигури редовно почистване на стълбищата и етажните площадки. Управителният съвет може да бъде глобен с 200 лева, ако не е осигурил "естетична среда на обитаване в жилищната сграда и в площите около нея", което означава, че и потъпканите и пълни с боклуци градинки вече подлежат на санкция.

С влизането в сила на новите правила задължително става заключването след 22 часа на входните врати на жилищните сгради с повече от два етажа и с повече от шест жилища.

Управителният съвет/управителят да води книга на собствениците в сградата или входа в режим на етажна собственост като вписва в нея собствениците, ползвателите, членовете на техните домакинства и другите обитатели, както и притежаваните или взети за отглеждане от тях животни, нарежда още общинската администрация. Така, според кмета, ще се повиши сигурността на гражданите и ще бъдат избегнати много престъпления. Освен това вписването би довело до адресна регистрация във Варна, което означава, че всеки живеещ в града ще плаща и данъци в него, сподели кметът отдавнашната си болка по отношение на несъответствието между броя на варненците по списъците на ЕСГРАОН и реалните размери на преселението към града в последните 20 години.