Започна събарянето на рибарското селище край Варненското езеро

Мисия Варна

25-02-2011, 12:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Премахването на незаконни, според община Варна, постройки по южния бряг на Варненското езеро започна днес

Въпреки снега бригада на фирма „Хидрострой” атакува рибарското селище.
До момента е съборена една постройка. Според адвоката на Рибарска кооперация „Чайка 2003” Константин Парчев  голяма част от обитателите на нарочените за събаряне бараки нямат друг дом и ще останат посред зима на улицата.

В понеделник в рибарското селище бяха разлепени съобщения, издадени от началника на отдел „Строителен контрол”, които обаче не са били подпечатани, че са изготвени Заповеди с №.0716, 0721/21.02.2011 г. и други на кмета на община Варна, издадени на основание чл. 195 ал.5 от ЗУТ.

В тях не да уточнени кои имоти ще бъдат съборени, нито на кои собственици.

В община Варна са отказали категорично да предоставят на рибарите въпросните заповеди, за да се запознаят със съдържанието им.

Единствената информация, която са им дали, е че те не подлежат на обжалване.

В селището има 40 бараки. Те са построени върху имоти, раздавани по така наречения параграф 4. Според кмета Кирил Йорданов парцелите отдавна са продадени на трети лица заради разположението си. Те са незаконни и по смисъла на Закона за черноморското крайбрежие. Представители на рибарската кооперация „Чайка” протестираха, че имат пълно основание да запазят постройките си, за които имат всички нужни документи, изсиквани от различните закони още от 70-те години до 2002 г. Тогава по искане от земеделското министерство те са закупили земеделска земя в Добруджа, която са заменили за терените на брега на езерото. Според рибарите зад действията на общината стоят частни интереси за строителството на ново яхтено пристанище. Те обвиняват още местната администрация и за това, че им е поставила невъзможно кратък срок да изнесат покъщнината и оборудването си.

Според рибарите, община Варна показва двоен стандарт при решаване на проблемите, като за пример визират ромските постройки, които не бяха премахнати, заради разширението на ул. “Девня”, тъй като те също били основни жилища на засегнатите лица.