Учениците пак се стягат за грипна ваканция

Мисия Варна

26-02-2011, 15:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Във вторник варненските училища може пак да бъдат разпуснати заради грипна ваканция.

Тази мълва като светкавица премина над града снощи, завъртя се над залива сутринта и после с всичка сила избухна във Facebook и Twitter минути след като снощните купонджии се надигнаха от леглата.

А сега сериозно: расте броят на страдащите от остри респираторни заболявания, както и на лабораторно доказаните случаи на грип, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Най-много са заразените на възраст от 5 до 14 години.

472 случая на остри респираторни заболявания са отчетени тази седмица – с 80 повече спрямо предходната. 22 са с диагноза "грип".

Цифрите не показват реалната обстановка, твърдят обаче семейните лекари. Според тях на ден през кабинетите минават поне по 35 жертви на втората грипна вълна, заляла града.  Има цели класове, поразени от едни и същи симптоми – висока температура в комбинация с болки в ставите, мускулите и костите, кашлица, а понякога и гадене, по-рядко повръщане, оплакват се директори на училища. Справка при училищния лекар показала, че повечето от децата бързо развиват и бактериална инфекция, която води ред усложнения след вируса.

В детските отделения трудно намират място за всички нуждаещи се от болнично лечение малки пациенти с дихателни проблеми. Педиатрите признават, че положението е по-сериозно отколкото по време на епидемията през януари.

На фона на всичко това в понеделник в 11 часа противоепидемичният съвет ще заседава, за да реши трябва ли отново да бъдат затворени детските и женските консултации, да се забранят операциите и свижданията и да се разпуснат учениците. За целта болните трябва да са повече от 160 на 10 000. Засега, по данни от петък, те са малко под 150 на 10 000.