НАП държи под око инструкторите, на ред са хлебарите

Мисия Варна

28-02-2011, 15:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Седем проверки и 15 ревизии на автошколи и инструктори, предлагащи кандидат-шофьроски курсове в региона започнаха през 2010 варненските данъчни.

Акцията продължава, но инспекторите по приходите вече са установили, че голяма част от инструкторите не осчетоводяват реално получените суми от курсистите. При една от ревизиите, инспекторите са установили, че на 60% от курсистите, които са вписани в регистъра на преминалите обучение, не са издадени фактури за заплатените суми. По този начин автошколата е укрила за две години 149 хиляди лева, като пред приходната агенция е декларирала под 50 хиляди лева годишно.  Предстои  инструкторът да бъде регистриран по ДДС и да му бъдат начислен ДДС, включително с лихвите, за целия ревизиран период.

Анализ на риска на НАП сочи, че при 88% от всички фирми и физически лица, предоставящи услуги за обучение на кандидат-шофьори,  има опасност от укриване на приходи, а средната щета за бюджета от това е 3,074 млн. лв. на година.

През изминалата седмица инспекторите от дирекция „Контрол” провериха 115 хлебопроизводители в Североизточна България, съобщават още от НАП-Варна. Съвместно с представители на Икономическа полиция, Националната служба по зърното и фуражите и Районната ветеринарномедицинска служба, инспекторите от НАП Варна извършили проверки в цялата верига за производство, дистрибуция и реализацията на хляб и хлебни изделия. Целта им била да се установи качеството на продукцията и спазват ли производителите и търговците данъчното и осигурителното законодателство.

Във Варна инспекторите са проверили 14 обекта: мелници, цехове за производство на тестени изделия и павилиони за продажба на закуски. Инспекторите са проверявали произхода на стоката, отчитането на продажбите, регистрирани ли са трудовите договори и внесени ли са дължимите данъчни и осигурителни задължения към НАП. Съставени са 8 акта за административно нарушение, като 4 от тях са за неиздаване на касов бон и разминавания на касовите наличности и сумите, маркирани на касовите апарати, а другите 4 са за нарушаване на КСО.

При извършените 15 проверки на хлебопроизводители в Силистра са съставени 11 акта за административно нарушени, в Разград са проверени 13 обекта и са съставени 4 акта, а в Търговище са съставени два акта при извършени проверки на 16 обекта.

В Шумен, Добрич и Русе са проверени 57 обекта за производство и продажба на брашно и  тестени изделия, но при тях не са установени нарушения на данъчното и осигурителното законодателство.

„Проверките в сектор хлебопроизводство ще продължат и през месец март на територията на цяла Североизточна България. Съвместно с НОИ и Инспекцията по труда, НАП Варна засилва контролно – ревизионната дейност във всички браншове”, заяви териториалният директор Светлан Петков.