Когато София и Варна се карат, печели Бургас

Мисия Варна

28-02-2011, 16:10

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ/Валентин Георгиев

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С тези думи депутатът от ГЕРБ Свилен Крайчев обобщи странния диалог между институциите във Варна, посветен на бъдещето на пристанището.

Според него протакането и търканията около това къде да бъде новият контейнерен терминал, ще позволят на Бургас да построи модерни кейове преди Варна. Така целият обем от контейнерни товари ще замине на юг, а за Варна ще останат само малките заводски терминали в езерото, коментира Крайчев. Повод за това стана странната, според ГЕРБ, смяна в мнението на кмета Кирил Йорданов и екипа му по въпроса за мястото на кейовите места за контейнери.

Преди 10 дни кметът беше видимо неприятно изненадан от обсъжданото предложение контейнерният терминал да бъде изграден на Острова под Аспарухов мост. Няколко дни по-късно той дори обяви, че промяната в плановете за пристанището може да забави приемането на Общия устройствен план на Варна с нови 2 години. Днес гербаджиите си "бяха написали домашното" и изкараха протоколи от националната среща за бъдещето на порта, проведена в навечериЕто на Коледа.
Тогава кметът цитира становищата на специалисти от Баселона, Неапол и Хамбург, според които посоченото в ОУП място за пристанище - под Максуда, е иЗключително неподходящо. Според него преместването на терминала на Острова ще реши в голяма степен транспортните проблеми на града, ще помогне и срещу задръстванията.

Два месеца по-късно той отново се позовава на експертите от Италия, Германия и Испания, но вече с обратен знак: Как така ще върнем тяхната работа в изходна точка, пита кметът? Според него предложението на шефа на пристанището кап. Данаил Папазов за терминал на Острова е ново и не е обсъждано досега.

На срещата през декември арх. Митрев от екипа, изработил новия ОУП, обаче казва: Предложението за терминал на Острова е съгласувано с нас и ние го подкрепяме. Поне така е записано в протокола от срещата. Два месеца по-късно и той заема противоположна позиция.

"Изнасянето на проблема с пристанището по вертикала към София доведе до скъсване на връзката с институциите в града", заявява кметът на 17 февруари. "През последните 15 години някой не иска да има пристанище във Варна", контрира днес заместникът му Свилен Крачев. Той се води зам.-кмет по транспорта само на документи след като стана депутат преди година и половина. Днес призна, че обмисля официално да подаде оставка от общинската администрация заради принципните си различия с кмета Йорданов по инфраструктурните драми на града.