22 предприятия в областта бавят заплати, дребният бизнес "посивява"

Мисия Варна

28-02-2011, 16:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Трудовите отношения в малките и дребни предприятия "посивяват", сочат проверките в oбластта и в страната.

Това каза днес Иван Иванов - директор на дирекция „Инспекция по труда" - Варна.

22 предприятия от Варненска област са забавили с от един до пет месеца заплатите на общо 130 служители.

Една фирма, която е регистрирана във Варна, но дейността й се осъществява извън областта, е забавила плащания от април 2009 до декември 2011. Това сочат

документите, но нещата едва ли стоят така, обясни Иванов. Той сподели, че според опита му, рядко работник, чиято заплата е забавена с три месеца, не се обръща към дирекцията, така че най-вероятно заплатите са изплащани "под масата".

Често собственици на фирми, ги регистрират във Варна, като работниците не живеят тук, за да не успее инспекторатът по труда да открие нарушенията, обясни още директорът на инспектората.

Общата сума на неизплатените възнаграждения възлиза на 235 515 лева, като две строителни фирми дължат над 112 хил от тази сума на работниците си.

Почти 66 хил лева oт дължимите 79.5 хил са изплатили други три предприятия, след проверките. Други 11 работодатели са изплатили задълженията си още по време на инспекциите - 26 хил лева на 55 служители.

Има тенденция към посивяване на малкия бизнес, посочи шефът на инспектората по труда, особено в строителството и търговията - ресторанти, автомивки и т.н. Тези предприятия в момента изпитват сериозни затруднения и често плащат "под масата" разликата между декларираната заплата и реалната договорена неофициално. За това често се оплакват самите служители.

За два месеца са съставени 130 акта. Една от причините работодатели да си позволяват да не сключват трудови договори със служителите си, са занижените санкции. Преди са били по 15 хил. лв за единичен случай, а сега са от 1500 до 15 хил. лева, обясни Иванов.

В последния месец са наравени 11 акта за неизплатени заплати, а от началото на годината са изпратени два сигнала за административни нарушения, към Районната прокуратура. Единият е срещу рабтодател, който чрез поредица прехвърляния на фирмата на различни лица, се опитва да заобиколи изплащането на дължимите заплати, като в момента предприятието се води на името на товаро-носач от София, обясни Иванов. Вторият е заподозрян, че е подправил подписи на служителите си, във ведомост за заплати.