825 се подписаха срещу пришълци от Максуда в Каменар

Мисия Варна

04-03-2011, 10:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

825 подписа има вече под протеста срещу поредно заселване на роми от Максуда в Каменар,

каза в ефира на радио „Фокус” кметът на селото Светослав Райков. Копие от нея вчера е било изпратено до председатeля на Общинския съвет във Варна. В писмото протестиращите заплашват, че, ако не срещнат разбиране, ще блокират пътя от Варна за Каменар.
До момента подписката е събрала подкрепата на общо 825 души. 508 от тях са от село Каменар, 33 от вилната зона на селото, а 284 - от съседното село Куманово. Между 30 и 40 от подписите са на роми, които също недоволстват срещу алтернативата да съжителстват с някои от настоящите обитатели на Максуда, твърди Райков.
Повод за недоволството на жителите на Каменар е подготовката на европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от Максуда сами да си изградят къщи. Светослав Райков каза, че съселяните му се страхуват от конфронтации и кражби. Самите роми в Каменар не искат хора от Максуда и се боят, че с появата им в селото ще се увеличат и престъпленията, и случаите на агресия. „Ако изобщо се стигне до реализация на проекта, ромското селище ще бъде изградено в западната част на Каменар – т. е. в ромската махала”, подчерта Райков.